Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta önsketänk om jobben!

/


Hur ska det bli fler jobb i Sverige ?

Annons

Storföretagen rationaliserar hårt och kommer att fortsätta med det eftersom Sverige är ett högkostnadsland. Visionerna om att utveckla kunskapsintensiva branscher är till stor del fantasier. Konkurrensen är hård internationellt om dessa företagsetableringar och det finns många länder med bättre skola, klimat och skattemiljö än Sverige. Här blir det knappast fler jobb.

Alla kan inte jobba i offentlig sektor. Snarare behöver den också rationaliseras, det går inte att beskatta det svenska folket högre. Vi har redan världens högsta skatter.

Återstår småföretagen. Här skulle många kunna få jobb. Problemet är att småföretagaren, ägaren, inte vill. Det saknas motiv och drivkrafter. Det som verkligen skulle behöva förändras är skattelagstiftning, nivån på sociala kostnader och en mer flexibel arbetsrätt. När det gäller uttag ur bolaget betraktas ägaren i stort sett som vilken anställd som helst men när det gäller skyldigheter är ansvaret närmast obegränsat. Motivationen att expandera företaget och ta större risker är lika med noll. Du tjänar inget på det.

I denna verklighet har vi en regering som talar om industrikansler, innovationer, statligt riskkapital och så vidare. Saker som helt saknar betydelse för 99 procent av landets företagare. Och därför är ofarliga att prata om. Verkligheten är att villkoren försämras för företagarna och det kommer inte att bli fler jobb, det verkar troligast att det blir färre om inget radikalt görs.

Företagare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons