Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart är min son ute igen – till ingenting!

/


Jag är mamma. Mamma till en dömd våldsverkare. Och jag vill dela med mig av min historia till Arbetarbladets läsare.

Annons

Här är min berättelse:

Trots att jag och min sons pappa är högutbildade och att det inte finns några andra missbruk i familjen så har min son valt den krokiga vägen myndigheterna har inte varit till någon hjälp, tvärtom.

Kalle har diagnosen grav ADHD, beteendestörning och en liten cp-skada. Hans liv rasade totalt när han skiljde sig i sena 20-årsåldern. Kalle hade haft sjukbidrag fram till dess, men blev då utförsäkrad. Han skulle ut på arbetsmarknaden. Det blev en katastrof för honom.

Kalle har två barn. Hans exfru åkte på semester för en vecka och när hon kommer hem var barnen placerade via LVU.

Anledningen var att Kalle hade börjat med droger.

Barnen som båda var under tio år placerades därefter gång på gång i olika fosterhem. Modern har inget missbruk, vare sig alkohol eller droger. Hon är en väldigt städad person. Men att få tillbaka barnen blev en fruktansvärd kamp för mamman och en stor sorg för pappan.

Min son mådde så dåligt över att han misslyckats med barnen att han skickades akut till psykiatrin. Han var tydligt självmordsbenägen. Men det han fick på psykiatrin var bara en massa recept på tabletter. Han fick sedan åka hem.

Klockan var 01.30 på natten när Kalles exfru fick sms:et där han tog adjö. Hon larmade polisen som tog sig in i lägenheten där de finner Kalle, han forslas till sjukhuset för magpumpning. Det kunde ha tagit slut då. Men han överlevde.

Under de senaste sex åren har livet rasat helt för min son. Han har gjort otroliga kriminella handlingar, men rätten har klappat honom på axeln och dömt honom till skyddstillsyn. Detta trots att han är en fara för andra och för sig själv. Han har lurat ett mc-gäng på knarkpengar så de har anlitat en torped för att ta livet av honom. I samband med detta fick han nyligen sin senaste dom, för bland annat grovt rån, frihetsberövande och grov misshandel. Det blev åtta månaders fängelse. Om fem månader är han ute igen till ingenting, hemlös, vilket kommer att göra att han åter kommer ut till kriminalitet och nya brott, om han inte hinner bli skjuten före.

Han har blivit hemlös två gånger. Vi har hjälpt honom till ett nytt hem men Kalle behöver ett boendestöd för att strukturera upp sin vardag. Det tog fyra månader så blev han hemlös igen.

Jag skyller allt på samhället. Han skulle aldrig ha blivit utförsäkrad. Han har alltid hatat droger och alkohol. Vad säger LSS, Lagen om stöd och service, varför finns den när den inte fungerar? Den ska ju vara en rättighetslag?

När han började sin kriminalitet så skulle han ha fått ett långt straff från början, och i straffet skulle det vara en obligatorisk behandling.

Hur tänker man när man dömer ett kort fängelsestraff och han är hemlös? Det är ju bäddat för nya brott när de släpper ut honom. Myndigheterna måste börja ta sitt ansvar genom att göra en vårdplanering till en person med grava störningar.

Vi har otroligt mycket droger i Gävle. Droger leder till kriminalitet så det är missbruket som måste jobbas med så att vi får bort så mycket som möjligt av det. På anstalterna finns det två kategorier: Psykiskt störda personer och missbrukare som i och med sitt missbruk har utfört grava kriminella handlingar. Skulle vi fokusera tillräcklig polisverksamhet på missbruket är jag övertygad om att vi skulle få ett samhälle som är mycket bättre och säkrare.

Mina förslag är:

Stoppa halveringstiderna för tidsbestämda straff kriminella behöver sitta hela tiden för att påbörja behandling.

Förläng strafftiden vid återfall i brott, det måste bli konsekvenser inte en förvaring. Straffet ska förlängas med minst ett år utan halveringstid.

Som förälder är det fruktansvärt att bara vänta på beskedet att han inte lever längre.

Mamman

Fotnot: Kalle heter något annat in verkligheten.

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons