Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart är nog kött en klassfråga

Är det så att vi ska avstå ifrån att äta kött?

Annons

Det sägs att ett kilo kött gör mer skada på miljön än om man kör 25 mil med bil. Köttdjurens matsmältning släpper ut mycket metangas. Det är klart att kött i dag har blivit ett samtalsämne för det är ju inte billigt med riktigt kött. Men jag är helt övertygad om att miljöpåverkan är mindre än vad som sägs i media.

Vill man ha kött köper man det. Vill man ha fisk köper man det. Föresten har väl köttet snart blivit en klassfråga. För många familjer är det inte alltid klart att man kan äta riktigt kött till middag för priserna är orimliga i Sverige. I stället för att konsumtionen skulle minska ökar den kraftigt.

Att människor skulle bli vegetarianer på grund av miljön, tror jag inte dugg på. I dag när ehec-viruset härjar och gör människor livrädda att äta grönsaker tror jag faktiskt tanken på att bli vegetarian är långt borta. Köttätandet kommer säkert i framtiden att vara lika dominerande som i dag. Det kommer säkert till och med att öka. Men vegetarianism skulle naturligtvis vara en behjärtansvärd sak för klimatförändringarna.

Man undrar faktiskt om människor tänker på att när de flyger till olika destinationer släpps det ut sådana mängder att kunde det reduceras kunde vi nog äta kött med gott samvete.

Sedan är det ju naturligtvis en global fråga. Vissa länder släpper ut större mängder koldioxid än andra. Då blir det enskilda människor försöker att göra marginellt. Ungefär som att sila mygg och svälja kameler.

Bo Garpenskog

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons