Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sök fakta och förståelse för våra rovdjur

Svar till Elisabeth, 16 november

Annons

Elisabeth skriver i en insändare att hon ämnar gå ur Naturskyddsföreningen då hon har en helt annan syn än NF gällande förvaltningen av varg. Det är naturligtvis tråkigt att förlora en medlem som troligtvis har ett engagemang för vår natur och våra djur, om än med en annan syn på vargen.

Det är både förståeligt och tråkigt att människor är oroade över kontakter med våra rovdjur. Det är också så att man kan bli orolig av alla uppgifter, oftast andrahandsuppgifter, i tidningar, bloggar och statusupp-dateringar i sociala medier som man bör ta med en nypa salt. Därför är det viktigt att hålla sig till och söka fakta och förståelse för hur våra rovdjur beter sig och varför. På så sätt kan alla få en större förståelse och förhoppningsvis känna en minskad oro.

Sedan 1820-talet har vi inte haft några skador på människor orsakade av vilda vargar och den varg som det då gällde, den så kallade Gysingevargen, var uppfödd på en gård i fångenskap som sedan släpptes ut. Jämfört med många andra saker i naturen såsom TBE-smittade fästingar, huggorm, getingar, giftiga svampar och bär, risken för frysskador, svag is under skridskofärden, älgar och annat vilt som kommer i vägen för bilar så är vargen helt enkelt ganska harmlös. Det betyder förstås ändå att man ska förhålla sig till alla rovdjur med en viss respekt, rovdjur är inte ofarliga.

Naturskyddsföreningen är just till för att skydda djur och natur där vargen är en viktig art för ekologin. Rovdjur behövs i naturen och det är därför en del av vår uppgift att värna om vargen vilket våra medlemmar tycker är viktigt vilket bekräftats på våra riksstämmor. Det är inte heller en fråga om ”vi mot dom”, storstadsbor mot landsortsbefolkningen. Opinionen för livskraftiga rovdjursstammar är i majoritet i stort sett i alla delar av landet.

Vi människor har många olika rädslor och frustrationer, men ser man förnuftigt på statistik och risker så finns det ju inte så stor anledning till oron för rovdjur varför detta i stället borde lösas med information och fakta. Vad blir annars nästa hot som vi ska radera ut på grund av oro och spekulationer?

Det är alltid tråkigt och ledsamt med attacker på våra husdjur, men man bör tänka på i vilken omfattning och hur allvarliga skadorna är i slutändan? Av alla dödsfall som drabbar hundar, katter och kaniner så är det mer än hundra gånger vanligare att trafiken orsakar sådana tragiska händelser. Man kan inte heller värdera faror från djur enbart efter hur närgångna eller skygga de är. Älgarna i trafiken är ju något som orsakar både skador och faktiskt död för tusentals människor borde vi skjuta bort dem allihop också? Vi tycker inte det.

Vi är eniga om att man måste försöka se till att bevara och förstärka vargens skygghet inför människor. Där tror vi att skyddsjakten är ett bättre medel än licensjakt eftersom man kan rikta den just mot problemvargar. Vi har också en förhoppning om att man ska kunna komma längre med andra metoder som bibehåller och stärker skyggheten, men där behövs mer forskning för att komma med relevanta slutsatser.

Daniel Ekblom

Viltvårdsgruppen Naturskyddsföreningen Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons