Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spräck idrottsbubblan!

/

Häromdagen sa de på Rapport, att några reklamkanaler köpt upp OS de kommande två tävlingarna. 14 miljarder kostade det kalaset.

Annons

 Det hade varit goda pengar till vård, skola och omsorg. Förutom att betala extraavgifter för att över huvud taget kunna se till exempel OS på tv tvingas tittarna genomlida ständiga reklamavbrott, så där var 11:e minut. Idrottsproduktionen hos reklamkanalerna är under all kritik till vardags. Resultat eller ställning är knapphändiga och försvinner oftast i reklamavbrott, liksom när svenskarna råkar vara i bild för sina tävlingar.

I åratal har jag hoppats, att idrottsbubblan skulle spricka. Inte då. Inte än.

Det är inte enbart tv-tittarna som drabbas vid idrottsevenemang. Elit-idrottarna är vår tids brukspatroner. De är mångmiljonärer, många med divalater. Supportrarna förväntas köpa onödigt dyra sovernirer, prylar som hör laget eller idrottaren till. Och priserna där trissas upp just för att de är välbetalda. Kvalitén är inte ett dugg bättre än de kläder som vanligt folk bär.

Men många har inte råd att gå på match heller.

Elitidrotten och de så kallade stjärnorna är ett hån mot arbetarna som går till jobbet varje dag, har några veckors semester, sköter sig och gör ett bra jobb.

Men arbetarna tjänar inga miljoner på sina jobb, varken i dollar eller svenska kronor. Jämfört med att peta på en boll i några timmar, eller leka bollekar på andra arenor är det en enorm skillnad.

Det byggs vräkiga idrottsarenor överallt nu, för eliten. Andra får trängas där det går. Man kan ju undra var folk ska bo när det bara byggs lekplatser för idrottare. Arbetarna tjänar inga miljoner snabbt.

Idrotten är ett socialt sammanhang, att träffas, ha roligt, utvecklas och må bra i. Det behöver verkligen inte kosta pengar. Och det ska räcka med att vi betalar tv-licensen för att se alla tv-kanaler. Om man vill det. Och idrott på tv vore intressantare i reklamfria kanaler.

Lena Palm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons