Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stå emot Turkiets planer

Annons

Den turkiska staten har återigen börjat arrestera kurdiska borgmästare!

AKP har inte accepterat valresultaten från 7 juni 2015 och har sedan 24 juli förklarat krig mot kurder- de han anklagar för att ha orsakat hans val nedgång.

Efter valet har AKP arresterat tusentals kurdiska politiker och nu arresterar de även folkvalda kurdiska borgmästare. Den senaste månaden har tusentals personer blivit arresterade, kurdiska städer har hamnat i krigszoner, civila har blivit mördade, militären har satt skog i brand, fyra byar har blivit brända och bombade och prickskyttar har blivit placerade på höga byggnader som skjuter på civila.

Nu har man även valt att arrestera folkvalda borgmästare Dilek Hatipoglu och Nurullah Ciftci (medordförande i Hakkari), medordförandena från Diyarbakirs kommun Sur, Seyid Narin och Fatma Sik och medordförandena för kommunen Silvan Yuksel Bodakci och Meliksah Teke. Målet här är att ta ifrån kurder deras ledande positioner eller att döda dem.

Som svar på gripandet av borgmästarna gjorde Diyarbakirs medordförande Firat Anli uttalandet ”Om det finns en social konsensus eller ett samhällsavtal som skapar staten, då är denna stat utanför det avtalet och är en grundläggande organ och mekanism som bryter detta avtal. Om en människa inte kan uttrycka sina krav och inte får sträva efter sina rättigheter då har den staten förlorat sin legitimitet. Om en stat försöker bevara sig genom våld och förtryck då drivs inte den staten av rättsstatsprincipen.”

Vi uppmanar alla att stå emot den turkiska statens deklaration av krig, dess militär, polis och specialstyrkor. Detta krig som förklarats av AKP mot det kurdiska folket orsakar inte bara stora förluster på människoliv, utan stänger även dörren för en fortsatt fredsprocess. Dessutom försvagar detta krig kurder som hittills framgångsrikt krigat mot IS men som nu blir försvagade och ger IS mer moral och stärker de ytterligare. IS är fiende till hela mänskligheten, men AKP stöttar dem aktivt genom dessa attacker mot kurder.

Vi uppmanar EU, FN och USA att stå mot dessa planer från Turkiet. Vi uppmanar även internationell media att åka till Kurdistan och rapportera om kriget på plats.

NCDK-Gävle

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons