Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staffan är borta men stollarna finns kvar

/


Länge hade vi en stor skämtare i Gävle, en som gladde tidningsläsare i hela Sverige.

Annons

Han hette Staffan Lindén, och hans stollar tecknade figurer som kommenterade stora och små dagshändelser belönades bland annat med kommunens kulturpris. Ett exempel på hans humor är mannen som har synpunkter på lärarutbildningen: ”Lärare och elever kommer liksom närmare varann, när ingen av dem kan stava.” Eller han som sitter framför tv:n och ropar mot köket: ”Nu är det kultur, Hilda, nu kan vi passa på och fika.”

Men lustigkurrar och stollar har vi bevars kvar i Gävle. Nu har vi kunnat läsa i lokalpressen att en markis, uppsatt på Berggrenska gården, måste avlägsnas eftersom ”den påverkade de kulturhistoriska värdena på innergården alltför mycket”. Ärendet gick ända till kammarrätten i Sundsvall, som också gjorde tummen ner. Medan politiker och tjänstemän, inklusive kommunens egen byggnadsantikvariska expertis, inte redan i första stadiet sagt stopp och belägg för idén om en skyskrapa som skulle krossa det kulturhistoriska värdet av en hel stadsdel, stadens äldsta, Gamla Gefle.

En tygbit på en innergård mot en malplacerad skyskrapa! Nog kan Sverige fortsätta att skratta åt skämtsamheter från Gävle...

Barbro Sollbe

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons