Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställ krav på vindkraftsindustrin beträffande infraljud

Annons

Vindkraftsindustrin kan i dag på grund av bristfälliga normer och bristfällig mätteknik helt lagenligt och helt lugnt fortsätta med att åstadkomma störande infraljud. Sammankalla till möten för att lugna utsatt befolkning med till intet tvingande löften om att man ska försöka åtgärda problemet.

Orsak: Fastställda mätnormer och använda mätmetoder täcker inte in infraljudets låga frekvenser. Man mäter bara hörbart ljud. Allt hörbart ljud är uppbyggt av snabba regelbundna lufttrycksförändringar som uppfångas i innerörat och som i hjärnan omvandlas till hörbart ljud.

Man mäter inte lägre frekvenser än de frekvenser som vi uppfattar som ljud. Det så kallade infraljudet ligger på lägre, icke hörbara frekvenser. Även dessa mer lågfrekventa lufttrycks förändringar påverkar innerörat, men tolkas inte av hjärnan som ljud. Samtidigt som infraljudet kan få en del människor att må dåligt.

Det är dessa regelbundna lågfrekventa lufttycksförändringar orsakade av vindkraften som under vissa förhållanden genom resonans kan få fönster att skaka och inredning att bullra i utsatta fastigheter.

Folkhälsomyndigheten borde känna sitt ansvar och under en längre tidsperiod mäta de lågfrekventa lufttrycksförändringar som kan få människor att må dåligt och som då och då orsakar störningar i utsatta fastigheter. Mätningar som kan ligga till grund för kommande krav på vindkraften och en rättsäker behandling av utsatt befolkning.

 Björn Wahlberg

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons