Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa detta djurplågeri!

Många tycks tro att det inte utförs plågsamma djurförsök i vårt land då djuren är skyddade i lagen.
Så är det definitivt inte.

Annons

 

Alla djurförsök som utförs i Sverige ska vara godkända av en etisk nämnd, men detta har ingen större betydelse för djuren, ty nästan alla ansökningar blir godkända.

Enligt 19§ djurskydds- lagen får djurförsök utföras endast om syftet med försöket inte kan uppnås med andra metoder, så få djur som möjligt används och att djuren inte utsätts för större lidande än vad som är ”absolut nödvändigt”.

Detta tycks man strunta i, då det är vanligt att man använder djur i stället för andra befintliga metoder, att tusentals djur används i ett experiment och att de utsätts för svårt lidande.

Ett exempel från Göteborgs universitet: en forskare ska få göra 1 200 råttor törstiga och sedan utsätta dem för elektriska stötar när de försöker dricka. För att studera ”impulsivt beteende” görs råttan törstig genom att den inte får dricka vatten under ett dygn, därefter får den dricka under 20 minuter, för att sedan vara utan vatten i ytterligare ett dygn. Därefter placeras råttan i en liten bur där den får dricka under 30 sekunder, varefter den utsätts för en elektrisk stöt varje gång den försöker dricka.

I dag, på Försöksdjurens dag 24 april, sätter Djurens Rätt etiken i de etiska nämnderna i fokus genom att visa exempel på djurförsök som är godkända trots att de är ytterst plågsamma. Hjälp oss att få stopp på detta djurplågeri.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons