Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studentoffensiven har redan börjat

Annons

Tisdag 31 maj hade Arbetarbladet en artikel om hurusom att hålla kostnader för studentfirandet nere. Två veckor före?

Vid nu är allt i stort ordnat, vare sig köpt, lånat, eller lite ”spontant” hopfixad. Jag skriver anfang runt ordet spontant för om det är något studentförberedelser inte kännetecknas av så är det spontanitet. Tänk i stället militärmanöver.

På Försvarsmaktens hemsida läser jag om vad som krävs av en officer: Ledarskap innebär ”att få gruppen att dra åt samma håll”: Att få en 18-åring att under ett halvår (minst) hålla kvar vid samma målbild kräver inte en ledare, det kräver en förälder.

En ledare, stoltserar Försvarsmakten vidare med, ska ha ”genomgripande ansvar för verksamheten och måste ha förmågan till helhetstänkande”. Att ha ansvar för militär verksamhet? Bah, säger vid dags dato härdade föräldrar till 18-åringar. Vad är väl militärt helhetstänkande jämfört med att lotsa tonåring genom slutspurt och avslut av 12-årig skolgång. Att hjälpa, ledsaga eller guida genom prov och brännboll, vattenkrig och därtill hörande förkylningar, kvisslor och bittert krig mot choklad kräver inget annat än ledaregenskaper extraordinaire.

Så, i-sista-minuten-strategier i tidningar fungerar inte. Trupperna började röra på sig redan i vintras, långt, långt före utsatt slutoffensivsdatum. Vid dags dato är strategier lagda och anfall planerade in i minsta (o-)förutsägbara detalj. Fortskaffningsfordon är införskaffade, vissa att färdas i konvoj samtidigt som andra transportmedel har exproprierats av 18-åringen närstående. Med björkruskor bristfälligt dolda dragfordon har vid nu kontrakterats för stormningens sista anfallsstöt. Några kompanier har säkerligen vid nu redan iscensatt erövringssånger att ljuda från sagda åkdon och Hakas i form av ”Sjung om studenten” kommer att ljuda.

Kort sagt, offensiven är redan igångsatt.

Fru Jonsson på Brynäs

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons