Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svärta inte ner världens mest givande yrke!

/

 Hej. Det är vi som vigt vårt arbetsliv till att ta hand om din mor/far/syster/bror/vän när de blir gamla.

Annons

Jag och mina fantastiska kollegor finns alltid där för era kära alla dagar på året 24.007.00 Vi som jobbar inom hemtjänsten/nattpatrullen gör det möjligt för dem att bo hemma så länge de vill och vi gör det för att vi älskar vårt jobb och ja, alla kan ha en jobbig dag på jobbet men det är värt det i längden när vi vet att vi gjort allt vi kan för att våra vårdtagare ska må bra och ha en trygg tillvaro de sista åren av sina liv. Vi finns alltid där för er alla om ni behöver prata, vi är alltid flexibla och vi ställer upp i vått och torrt.

Men, när vi läser i tidningarna så är det aldrig ett enda gott ord om arbetet vi gör. Visst, vi får några rosor i tidningar runt om i landet och de värmer och vi är tacksamma för dem. Men alla stora rubriker går alltid ut på hur fel vi gör och att vi är dåliga på våra jobb. Det ni inte tänker på är att för varje rubrik som skrivs svärtar ni ner världens mest givande yrke. Jag ger så mycket av mig själv till era anhöriga men jag får så mycket mer tillbaka.

Sedan måste vi tillsammans arbeta för att få bort den dåliga stämpel detta jobb har fått under så många år. Jag började mitt arbetsliv inom ett helt annat område men på grund av arbetsbrist var jag tvungen att gå hem och efter några veckor lyckades jag få en anställnings intervju på hemtjänsten och chefen beslutade att ge mig en chan. Första tanken som slog mig var att nu ska jag torka kiss och bajs varje dag, jag hoppas jag hittar ett nytt jobb snart. Men ack så fel jag hade. Jag kände redan efter några veckor att nu har jag hittat det jag vill jobba med och jag är evigt tacksam till min chef som gav mig chansen att få lära mig detta yrke.

Visst, nackdelar finns med jobbet, som delade turer, dåliga ob-ersättningar, jobba varannan helg, men fördelarna är många och jag hoppas att våra vilkor förändras och att arbetsgivarna innser vilket jobb vi gör. För utan oss faller allt och med tanke på den kommande bristen på vårdpersonal måste våra villkor förbättras och stämpeln som sitter på jobbet att det är ett kvinnoyrke och bara handlar om att torka kiss och bajs måste bort för att vi ska kunna få fler kvinnor och män som väljer att jobba med detta underbara yrke.

För det jobbet mest handlar om är att vara en hjälpande hand som finns där, lyssnar, ställer fram maten, ger medicinen, hjälper till när de ska klä sig, följer med till läkaren och svarar på era frågor som ni har om era anhöriga.

Med andra ord, vi blir en del i ert vardagliga liv och jag är oerhört tacksam för alla som jag fått lära känna. Även fast vissa av er lämnat livet så har ni alla gjort ett intryck i mitt liv och finns i mina och mina kollegors tankar.

Ni har säkert trott från första meningen ni läst att nu är det nån ”kärring” som är less, men ack vad ni bedrog er för jag är en man som stolt kan säga jag jobbar inom vården och jag älskar mitt yrke och kommer alltid att inom någon form jobba inom vården.

En stolt manlig vårdare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons