Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska företag har råd att betala löner som det går att leva på

/

Jag lyssnade på Rakt på med Ulf Kristersson (M).

Annons

Jag kan inte påstå att jag blev överraskad. Han var samma gamla sorts moderata politiker som jag erfarit ända sedan 30-talet. Arbetare ska ha lägre löner och företagen högre vinster. Att de aldrig vaknar! Svenska företag har hur mycket pengar som helst, men de förvaras i Banker i Schweiz eller andra stater där de slipper betala skatt. Pengar som är döda för skapande av företag i Sverige. Svenska företag har råd att betala löner som det går att leva på. En intressant uppgift fick jag i dag. Den som 1970 hade en månadslön på 4 500 kronor behöver i dag ha 35 000 kronor för att behålla köpkraften. Uppgiften är ur Konsumtionsprisindex KPI.

De som fått jobbskatteavdrag kan börja tänka. Har jag fått bättre lön. Nej! Knappast. Dessutom har hyreskostnader och andra levnadsomkostnader stigit efter införande av jobbskatteavdraget.

Jobben har blivit fler om pensionärerna och löntagare betalat samma skattesats. Att sänka lönerna har motsatt effekt. Den som får högre lön köper mera och därmed går företagen bättre.

Sen vore det inte ur vägen om företagen kunde tänkas sig att ta lite av de vinster som de annars skickar till skatteparadis. Det skulle öka den svenska industrin och ge fler arbete. Rut- och rotavdragen har inte gjort tjänsterna billigare för konsumenten. Bara ökat företagens vinster. De stora tjänsteföretagen konkurrerar ut de små så de har inte lyckats avsätta pengar till att finansiera sin egen pension.

Karl Gustaf Skoog

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons