Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt kött är inte så svenskt som du tror

Annons

I Sverige importerar vi årligen mer soja än allt kaffe, te, choklad, kakao och kryddor tillsammans. Men det är inte för att äta, utan för att ge till våra djur som kraftfoder.

I flera länder i Sydamerika skövlas regnskog för att ge plats åt soja- odlingar. Att hugga ner skog till betesmark eller för att odla foder står för hela 6 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser! Sydamerikas savanner, så kallade cerrados, odlas också upp vilket hotar ett unikt växt- och djurliv. Det påverkar samtidigt befolkningens möjlighet att odla mat i tillräcklig mängd och leder ofta till konflikter.

Gris och kyckling är exempel på djur som nästan enbart äter kraftfoder. Ett enormt resursslöseri, när man betänker att det oftast består av spannmål som människan skulle kunna äta direkt. Att vara miljö- och klimatsmart är att äta mindre kött och när man äter kött om möjligt välja kött från djur som äter mycket gräs och betar på värdefulla hagmarker. Det vill säga ekologiskt kött eller svenskt naturbeteskött från nöt och lamm.

 


naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons