Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige behöver en stark och trygg statskassa

Annons

Med mer än 100 miljarder kronor per år har Anders Borg dränerat och försvagat den starka, goda och trygga svenska stats- kassan. Genom mycket stora skattesänkningar till de rikaste, och lite till alla de 93 procent av de arbetsföra som har jobb och anställning. Då ska de fortsätta i jobb, enligt Borg. Dessa skattesänkningar har av ett propagandatrixande döpts till ”jobbskatteavdrag”.

Förlorarna är hela Sverige och dess befolkning när vi inte längre har en stark, god och trygg statskassa.

Att Anders Borg nu talar om ”balans” i statsbudgeten beror på att han lärt sig ta efter socialdemokratins alltid starka och väl balanserade statsfinanser. Men Anders Borg kan tala om ”balans” när han börjar med att dramatiskt sänka statsinkomsterna (skatterna) och sedan dramatiskt sänka utgifter för arbetslösa, sjuka, barnfattigdom, skolor, tågtrafik med mera. Då går det att i bokslutet få så kallad ”balans”. Men Sverige och folket får ett sämre samhälle när inte behoven sätts först.

Att skattesänkningar skulle ge nya jobb är definitivt fel. Om det vore sant skulle Grekland med flera länder inte ha några arbetslösa. Grekland har Europas lägsta intag av statsskatter och samtidigt hög arbetslöshet.

När förre moderat- ledaren Bo Lundgren vid valet 2002 talade var budskapet: ”sänk skatterna med mer än 100 miljarder kronor”. På det budskapet fick (M) storstryk. Ekonomisk rådgivare till Bo Lundgren var då Anders Borg. Han har lärt av läxan och med hjälp av skickliga PR- och propagandaexperter ändrat språkbruk. Ordet skattesänkningar blev ”jobbskatteavdrag”, vilket dolde försvagningen av statskassan.

Vidare bör den ekonomiska debatten också handla om jämförelser med utländska dåliga ekonomier samt om nationalekonomernas ”prognoser” (gissningar) av olika slag, som på inget sätt överensstämmer med verklighetens behov överallt här i Sverige.

Vi måste i Sverige få en finansminister som ser behoven av en stark, god och trygg statskassa som gynnar alla medborgare. Det kommer ansvarsfulla, solidariska medborgare att välja vid nästa val. Då kommer de dumsnåla och egoistiska skattebetalarna inte att vara i majoritet.

Per Helan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons