Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige kan inte heller kasta första stenen

Annons

Ett eko från Guantanamo. Fångar i Afghanistan torteras systematiskt.

Enligt Ekots Sten Sjöström är ”uppgifterna besvärande” för USA, vars ”myndigheter arbetar med till exempel den afghanska säkerhetstjänsten.”

Fångar hotas med våldtäkt, fångar utsätts för elchocker, fångar piskas med kablar; könsorganen vrids om, tånaglar dras ut... FN har intervjuat närmare 400 fångar och slutsatsen är att tortyr används systematiskt.

Säkerhetstjänsten förnekar – surprise? – men antar att misstag kan ha begåtts; den som ej bär skuld kastar första stenen...

Besvärande uppgifter. Vad ska då sägas om behandlingen av fångarna?

Besvärande, oskickligt: Oj, vi menade inte att vrida om ditt kön så hårt! Nej, gör det så ont, när vi försiktigt drar i tånageln!

I inslaget sägs att ”Nato har slutat att lämna över tillfångatagna afghaner till en del av de misstänkta fängelserna.”

Vänta – till en del?

Fast de utländska styrkorna lär inte kunna kasta första stenen. USA administrerar det ökända fängelset på flygbasen Bagram utanför Kabul, där fångarnas förhållanden uppges vara värre än i Guantanamo.

Fångarna, människor som enbart på en misstanke, en angivelse, har spärrats in och hålls fångna utan rättegång. År efter år.

De internationella säkerhetsstyrkorna, ISAF.

Även i norra Afghanistan, i Balkh med angränsande provinser, hävdar FN att det förekommer tortyr. Där ansvarar de svenska trupperna för kontakterna med de afghanska myndigheterna.

Carl Bildt, Sten Tolgfors och Gunilla Carlsson talar tyst om sådant, om de ens bakom lyckta dörrar dryftar detta dilemma. Inte heller andra som stöder den svenska militära närvaron i Afghanistan tycker offentligt något om detta.

Även media tiger, uppgifterna anses inte ens besvärande för ansvariga ministrar.

Inte heller Sverige kan kasta första stenen. Ynkedom.

Anders Davidson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons