Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige vill gärna äta kakan och ha den kvar

/


The IEP konstaterade förra året att det finns elva länder i världen som inte är inblandade i någon militär konflikt på jorden. Sverige tillhör inte den skaran.

Annons

I Afghanistan har svensk militär opererat under Nato-flagg sedan flera år och har fortfarande personal på plats. I Sri Lanka, Egypten och Irak har svenska vapen använts av totalitära regimer för att förtrycka folkgrupper eller bedriva regelrätta krig. Sett till vår militära historia är inget av detta förvånande. Sverige har utkämpat hela 32 krig sedan 1430-talet, fredsbevarande insatser inte inräknade. Med den vetskapen är det samtidigt svårt att förstå var den svenska ängsligheten har sitt ursprung. Den ängslighet som under andra världskriget fick oss att hävda neutralitet medan infanteridivisioner ur Wermacht tog sig via svensk järnväg vidare till Finland. Den ängslighet som i dag fått oss att operera under Nato-flagg men samtidigt hävda absolut alliansfrihet.

Det är ett tydligt mönster: vi vill gärna äta kakan och ha den kvar. Om än mycket tveksamt moraliskt har det varit en lyckad strategi, hittills. Men trots att Putin nu flyttar fram sina pjäser i öst och den islamiska staten visar upp en oroande outtröttlighet är den hetaste frågan i svensk politik fortfarande integrationen. Och det är en viktig fråga. Men en sak är säker; när doften av krut spridit sig ända till den svenska kusten kommer samtliga svenska invånare oavsett hudfärg, religion och antal poäng i bostadskön behöva stå enade under samma flagg. Vilken det nu blir.

Max Nygren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons