Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges framtid saknar kunskap

Annons

 Mellan 2014 och 2025 förväntas nära en halv miljon enklare arbeten att försvinna i Sverige. Anledningen är att industrirobotar och smarta datorsystem gör att många arbetsuppgifter rationaliseras bort. Samtidigt kommer arbetsgivarna att efterfråga 750 000 fler inom kvalificerade yrken. Den snabba övergången sker samtidigt som Sverige tar emot många invandrare. Hälften av de nyanlända har högst förgymnasial utbildning. Utmaningen är uppenbar: Arbetsmarknaden blir alltmera kunskapsintensiv, medan många saknar rätt kompetenser.

Om inget görs riskerar Sverige att gå mot massivt utanförskap. Men det går att vända utvecklingen. Den saknade ingrediensen i framtidens arbetsmarknad är kunskap. Varför satsar då inte politikerna på att bygga ut vuxenutbildningen?

Nyanlända invandrare och arbetslösa måste få möjlighet att anpassa sina färdigheter till framtidens behov.

Redan i dag finns välfungerande system med vuxen-utbildning i både gymnasial och eftergymnasial nivå. Fyra av fem som läser den vuxenutbildning som erbjuds inom Yrkeshögskolan går vidare till fortsatta studier eller arbete. I Nackas kundvalssystem för vuxenutbildning går 87 procent i yrkesvux vidare till arbete eller andra studier. Att privata utbildningsföretag är en del av utförarna bidrar till ökad effektivitet. Problemet är att bara ett fåtal får ta del av bra vuxenutbildning. Andra deltar i arbetsmarknadsåtgärder som inte leder någonstans, eller sitter passivt hemma. Är det verkligen ansvarsfull politik?

Nima Sanandaji

författare av boken ”Miljonprogram för kunskap”

Li Jansson

branschansvarig, Utbildningsföretagen

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons