Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta bort övertiden och läxorna för eleverna: "Låt era elevers fritid vara fritid"

Annons

Varför har lärare rätten att dela ut läxor när de vill, även över helger och lov?

 

I december 2013 kom Statistiska centralbyrån fram till att 89 000 10- till 12-åringar var stressade över läxor och prov. Är det rimligt att så unga barn ska lida av stressymptom såsom huvudvärk, sömnsvårigheter och magproblem? Undersökningen visade även att tre av fyra tjejer samt varannan kille mellan åldrarna 16 till 18 upplevde samma sak. Många elever väljer även bort sina fritidsaktiviteter för att istället få tid till att sitta hemma och göra läxor. Hur tänker skolorna då? Forskning har visat att de elever som är aktiva även får bättre resultat i skolan. När skolorna hindrar eleverna från att vara aktiva hindrar de även dem från att göra sitt bästa.

 

Lagen säger att en skoldag maximalt får vara sju till åtta timmar lång. Något som inte räknas in i detta är läxorna. Med alla läxor som eleverna får är det svårt att räkna ut hur lång en skoldag egentligen är, vilket är orimligt. Ska barn få jobba övertid hur mycket som helst?

Skolverket har väldigt vaga riktlinjer gällande läxor, som säger att varje elev ska ha möjlighet att genomföra läxan, utan hjälp från någon vuxen. Däremot finns det ingenting som säger att lärarna måste följa dessa riktlinjer. De får ge ut vilka läxor de vill, när de vill. Dessutom är det få lärare som anpassar läxorna till varje elev, då det är väldigt svårt och tidskrävande. Om varje elev ska få samma chans att göra sina läxor utan en vuxens hjälp måste ju läxorna vara anpassade till elevens förmågor. Elever vars föräldrar som av olika anledningar inte kan erbjuda dem någon hjälp med läxorna blir därmed lidande. Alla elever får inte samma chans att lyckas i skolan, mycket tack vare läxorna. Är det så det ska vara?

Otaliga timmars arbetstid är inte tillåtet för vuxna i arbetslivet - varför ska det då vara tillåtet för våra ungdomar?

“Men i arbetslivet släpper man inte arbetet helt endast för att man är ledig!”

Det beror på personen, men det är sant. Väldigt många jobbar upp till en timme även dagar då de är lediga; men det är ju en valfrihet. Läxor är obligatoriska. Därutöver tycker jag att det är vansinnigt att man som vuxen människa jämför sina egna arbetsvanor med en elvaårings. Om man dessutom resonerar på detta vis och i stort sett uppmuntrar stressen, hur ska man då förvänta sig att få ut friska människor i arbetslivet? Långvarig stress leder bland annat till utmattningssyndrom och depression.

 

Lärare, låt era elevers fritid vara fritid, inte skoltid. Otaliga timmars arbetstid är inte tillåtet för vuxna i arbetslivet - varför ska det då vara tillåtet för våra ungdomar?

 

Teresia Nilsson

LÄS fler insändare här:

"Håll er i Stockholm – Gävle behöver inte er sjukvård"

Barn behöver lära sig vett i trafiken: "Var det för långt till övergångsstället?"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons