Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta makten från våra outbildade rektorer

Annons

Göran Persson gav kommunerna ansvar för skolan men han ”glömde” skicka med 80 miljarder, och det har han beklagat men det hjälper föga. Kommunerna som inte alls hade kompetens att sköta skolverksamheten tog inte det ansvaret utan lämpade över allt ansvar till rektorerna.

Rektor kan man bli utan att ha vare sig rektorslegitimation eller utbildning! Man tillsätts utifrån andra kriterier och många har blivit rektor vid en skola utan att ens ha en bakgrund som lärare! Kommunerna har som enda krav på en rektor att budgeten ska vara i balans. Kommunerna sköter bara lokalerna och den kostnaden får rektorerna betald i en penningpåse från kommunen, det vill säga inget svårt arbete.

Pedagogik, löner, lönekriterier, personalvård, elevvård, lärares tjänstgöring och schemaläggning lämnas över till rektorer som i många fall inte har utbildning för detta. Det kan vara anledningen till att alla svenska kommuner samlar rektorerna för en heldag en gång i veckan.

Lärare har ingen instans att vända sig till om det finns kritik mot rektor, för rektor har allt beslutande i sin hand. Den lärare som kritiserar ligger kort sagt inte bra till för att få högre lön eller för att bli förstelärare. Rektorer har heller ingen insikt i lärarnas arbete och som jag själv har erfarenhet av ingen insikt i vad läroplanen säger eller vilka betygskriterier som finns i ämnet.

Därför blir det speciellt för lärarna på Värmdö Skärgårdsskola där rektor Lena Möllersten betalade och avsatte en hel studiedag i början av terminen för att lärarna skulle få insikter i så kallad ”kommunologi” som är en kvasivetenskap där man lär sig ”läsa andra människors tankar”. Lärarna som intervjuades av Vetenskapsradion förstod givetvis inte syftet med detta men det finns ingen lärare som utan risk för avstängning (vilket man kan bli om man utåt klagar på en rektor!) eller får mindre löne-påslag eller rent utav sämre schema. Den lärare som klagar samarbetar inte, eller har inte förmåga att ”tänka nytt”. En mycket erfaren och duktig lärare som alltid såg till att eleverna var väl förberedda inför gymnasiet i hennes ämne fick uppmaningen att ”tänka nytt” av en rektor som snöat in helt på en rysk 30-talspedagog. Hon svarade ”nu får du väl ta och ge dig”. Men som sagt, alla lärare är inte så tuffa och hon hade bara två år kvar till pensionen!

PerOlof Johansson,

musiklärare 42 år i Svensk skola

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons