Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack för att du uppmärksammar våra sophämtares arbetssituation

Svar till Anna Norling, ledare 4 februari

Annons

Hämtningspersonalens arbetsmiljö är något som vi alltid är observanta på och det är också något alla kan hjälpa till med för att sophämtningen ska fungera så smidigt som möjligt. Till exempel inget löst avfall i kärlen, ställa fram kärlen med fritt utrymme runt dem och snöröja ordentligt runt kärlen. För att vintertid undvika problem med fastfrysning i kärlen för matavfall, vilket det emellanåt kan vara, är det viktigt att inte lägga för blöta påsar i de bruna kärlen. Ta en extra papperspåse om påsen är mycket genomfuktad och lägg gärna en dagstidning i botten på kärlet, se gärna vår hemsida för fler tips. Kontrollera också när du ställer ut kärlet att påsarna är lösa så att kärlet går att tömma. Hämtningspersonalen har tyvärr ingen möjlighet att manuellt lösgöra fastfrusna påsar som inte släpper när de slår kärlet mot bommen vid tömning, det skulle ta alltför lång tid och inte vara acceptabelt ur arbetsmiljösynpunkt.

 Angående frågan om bioplastpåsar är dessa mycket riktigt mindre känsliga för fastfrysning men har en högre miljöbelastning. De består utöver majsstärkelse av mer än 50 procent fossila råvaror och de fungerar heller inte lika bra i den biologiska behandlingsanläggningen som vi har i dag. I vår kommande rötningsanläggning för framställning av biogas kommer de inte att kunna brytas ned alls. Papperspåsen tillverkas av inhemska råvaror som snabbt bryts ned och tas tillvara i kretsloppet.

 Problemet med fastfrysning bedömer vi trots allt vara ett begränsat problem under en del av året där vi alla kan hjälpas åt att underlätta för hämtningspersonalen och för att kärlet ska bli tömt!

 Gästrike återvinnare

 Bengt Jonsved

Avfallsrådgivare

SVAR DIREKT:

Tack för klargörande! 

Anna Norling,

ledarskribent Arbetarbladet

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons