Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk stort om Sandvikens centrum

Annons

Här kommer tankar beträffande Sandvikens citykärna. Stängning av butiker i centrala Sandviken börjar bli allvarligt. Tomma lokaler finns lite här och var. Det börjar ge signaler att i denna stad går det inte att driva affärsrörelse, vilket ger signaler att ingen törs öppna egen rörelse för det är svårt att försörja sig.

Kommunen har tillsatt en utredare men personen har inte lyckas få en enda att starta ny rörelse.

LÄS MER: Butiksdöden hett diskussionsämne bland Sandvikenborna – "Tråkigt att centrum är dött på helgerna"

Man måste nog tänka stort:   Gamla Swedbanks lokaler – bygg en ”Saluhall” där det ska finnas möjligheter att handla färskvaror varje dag; kött, fisk, grönsaker närodlat ekologisk. Tänk på att alla gamla personer som är ofärdiga får möjlighet att handla i centrum. Gör ett nytt hyreskoncept, hyr ut per meter för att få den lilla odlaren att hyra (många sådana blir god beläggning). Se även till att en del av lokalen går att hyra ut per säsong, då når man säsongbetonade varor som ger exotiska och intressanta möjligheter att handla något extra som exponeras både under hela året och under säsong vilket skapar en viss mystik och drar extra kunder. Hallen ska vara ett dragplåster i sig med alla vackra råvaror.

En rustik restaurang som passar in i det unika upplägget, där ska finnas husmans klassiker exempelvis rotmos och fläsklägg, oxbringa med dillstuvad potatis, hemlagad blodpudding med fläsk, stekt sill med skalpotatis, gratinerad fisksnäcka. Rätterna ska alltid finnas, men på vissa dagar i veckan så att gästerna vet om det, ett konferensrum för 15–20 personer så kan näringslivet konferera i denna unika miljö, ett litet kafé för Saluhallens gäster med en profilsmörgås ”stålmackan” och ”Saikbullen”. Hela ”saluhallen” ska vara unik och alla olika entreprenörer ska "brinna" för sina uppgifter. För att kunna få folk att röra sig i centrumkärnan, köper man in en buss som går på drivmedlet som Sandvik tillverkar. Bussen går runt i staden efter en bestämd rutt och ska vara gratis. På ena sidan har Sandvik reklam och på den andra har  Saluhallen reklamen.

Inge Lindgren

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons