Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trygghetslarmet kan skapa oro

Annons

Nyligen fanns en artikel i "Sandviken (kommun) Magasin 2016" som handlade om trygghetslarm på äldreboenden. Artikeln var intressant, som vanligt då det gäller denna kommun lämnas de som jobbar på golvet därhän i reportaget och tjänstemän och chefer lyfts fram. En av de boende också, bör sägas. Det jag dock reagerade på var den övervägande positiva inställningen till dessa larm. De skapar trygghet, men kan likaväl skapa oro. Detta gäller främst de så kallade rörelselarmen som känner av om exempelvis en boende kliver ur sängen och riskerar att falla - men de känner ofta av mycket annat också, som täcken som hänger ner, en arm som råkar sticka ut, och så vidare. Detta gör att det larmar, och kontroll måste göras – ofta helt i onödan. De som har dessa larm blir störda och oroade, nog så illa om man tillika är förvirrad, vilket är mer än vanligt numera på våra boenden. Skillnaden mellan demensboenden och somatiska boenden suddas alltmera ut.

Situationer liknande berättelsen om "vargen kommer, vargen kommer!" kan uppstå.

Även vanliga larm som bärs runt handleden eller halsen kan bli en oroskälla, något man hela tiden trycker på för att få hjälp med de mest banala saker som man kanske annars skulle klara av själv om man inte hade den här knappen som är så lätt att trycka på utan i stället ett anpassat boende och täta besök och tillsyner av personal.

Omvänt kan somliga lägga larmknappen på ett bord eller byrå, i tron att man kan få tag i den om något skulle hända. Men då kan ett par meter förvandlas till ett par mil...

Nu vet jag att larmen ändå för det mesta gör stor nytta. Men de är tyvärr inte övervägande positiva, och det är som sagt skälet till detta inlägg.  

Specialanpassade mjuka golv på boenden, vilka existerar på sina håll i landet, och kameror som har rigorösa inloggningssystem för att skydda den personliga integriteten vore ofta nog så goda lösningar.

Personal

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons