Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuppen eller ägget?

/
  • Föds man till tupp, kan man inte lägga ägg och ses därmed som värdelös.

Annons

”Vi söker en person som kan sortera kycklingar med en säkerhet på 99 procent och sorteringshastighet på 900 per timme”. Så löd en jobbannons jag såg för ett tag sedan.

Jobbet går alltså ut på, att med 99 procent säkerhet döma 900 oskyldiga individer per timme till att bli produktionsmedel eller dödas.

För antalet år sedan hade jag inte inblick i hur äggindustrin såg ut, men hade önskat få reda på det tidigare.

Föds man till tupp kan man inte lägga ägg och ses därmed som värdelös. Äggläggande hönsrasers kött anses heller inte generera ekonomisk vinst, då de inte växer tillräckligt snabbt.

Inom all typ av produktion kläcks kycklingar som regel på kläckerier och får aldrig träffa sin mamma. Kycklingarna sorteras då de bara är en dag gammal och de som råkat födas med fel kön dödas genom att gasas ihjäl, eller malas ner levande i en kvarn. Bara i Sverige rör det sig om över 15 000 tuppkycklingar. Varje dag. Hönorna överlever. Ett tag.

”Frigående” innebär att max nio hönor/kvm är tillåtet. KRAV innebär max sex hönor på samma yta. Efter cirka 18 månader, sjunker hönornas äggproduktion och de anses inte längre lönsamma. Tacken de får är att de slaktas. Hur det går till är ett annat mycket otrevligt kapitel.

För mig är det självklart att inte ge pengar till en verksamhet som systematiserat utnyttjar och dödar. Glädjande och en smula förvånande, så finns antalet alternativ till ägg i bakning och matlagning. Bindemedel som många gånger dessutom är billigare än ägg och går att hitta i vanliga mataffärer. Beroende på vad som ska lagas, kan man till exempel använda något som heter NoEgg, bakpulver, äppelmos, chiafrön, linfrön, mosad banan, jordnötssmör, tofu, agar agar med mera.

Och japp! Det går utmärkt att enkelt göra minst lika goda pannkakor, pajer, kakor, tårtor, paneringar. Ja till och med maränger och omelett!

Ina

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons