Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tystnad och utanförskap – ett hot mot demokratin

/
  • Många nysvenskar mår psykiskt dåligt. Många av dem är barn. Därför behöver vi ha mer öppna samtal om asylpolitiken, anser skribenterna.

Annons

En stilla betraktelse om tystnad, generositet och integration samt en önskan om tydlighet och samtal.

Kanske vet varken jag eller min kollega Cherstin detaljer och regler gällande asylmottagande och integrationsarbete i dag. Vi vet kanske lika lite om de som har medborgarnas uppdrag att arbeta med frågan. Den som vet får gärna berätta högt så att alla hör. Vi är båda före detta aktiva social­arbetare, Cherstin jobbade många år med flyktingmottagande i Gävle. Själv har mitt område varit inom socialtjänstens familjeenhet.

En grå morgon på vårt gemensamma kontor kom vi att prata om de näst intill overkliga nyheter som når oss från den stund vi vaknar upp. Vi kom att prata om terrordåd i Pakistan, om flyktingströmmar från Syrien, om människor som dör i mörka vatten från övergivna båtar, om människors behov av skydd och om ett lands och varje människas vilja och ovilja, förmåga och oförmåga att öppna sina gränser och hjärtan. Vi pratade om tystnad från politiker, och hur det gett Sverigedemokraterna utrymme att äga flyktingfrågan själva.

En konsekvens av EBO är att nyanlända förståligt nog söker sig dit vänner och släkt redan bor. Vilket uppdrag, och vilka förutsättningar, har kommunerna kvar i dag gällande boendefrågan och annan integration? Flyktingförläggningar drivs kanske av privatpersoner som har engagemang för integration, men som lika ofta är mer intresserade av den ekonomiska vinsten. För att slippa bo kvar på stora anläggningar väljer en del att flytta till redan trångbodda. Det vittnas om endast madrasser på golven, ohyra och ingen möjlighet till privatliv. Barn och ungdomar som ska utvecklas får inte möjlighet till det.

I lägenheter runt om i landet råder ofta psykisk ohälsa för nysvenskar som bor där. Många är barn. Skolor får oplanerat fler elever, det tar tid att lära sig ett nytt språk, skolresultat sjunker, utanförskap riskerar att öka på grund av för lite ork och resurser i verksamheter som jobbar för att inkludera alla. Grannar kanske vill hjälpa och förstå, men det annorlunda kan kännas för ovant. Båda parter kan behöva vägledning till integration. Tala högt om de nya medborgare Gävle vill ta emot framöver. Tala högt om vilka resurser skola och barnomsorg kan förvänta för att ta emot nya barn. Vilka resurser ges sjukvården att hjälpa människor drabbade av traumatiska upplevelser av krig och flykt?

Berätta för oss att resurser anslås till verksamheter med behov. Vi behöver sedan bestämma oss för att integration får kosta. Vi behöver bestämma oss för att vi vill vara generösa och jämlika. Det är svårt ibland, men vi behöver bestämma oss för det. Ökade klyftor i ett samhälle leder bara och endast till motsättningar, enligt vår uppfattning. Gränser som stängs forceras till slut, murar som byggs rivs till slut. Världen blir alltmer en enda gemensam, och människor kräver jämlikhet. Krig, förtyck och fattiga liv är inget som kommer att accepteras.

Det kostar pengar för ett samhälle att ta emot nya människor. Det kostar mod och öppet sinne att ta emot det som är annorlunda än jag själv. Ibland upplevs ­utmaningarna för stora. Ibland blir vi ogenerösa och snåla. Låt oss få bli det och tycka så en stund, låt oss få ha tvivel. Lita på att förnuftet vinner, att vi förstår att vi behöver hjälpa andra. Att om vi menar allvar med en mer jämlik och rättvis värld, så måste vi dela med oss. Låt oss veta vad ni förtroendevalda står för. Berätta om ideal och värderingar. Samtala om tvivel och generositet, om rädslor och utveckling. Visa de goda exemplen! Vi behöver att ni ger alternativa svar på Sverigedemokraternas enda fråga, för vi gillar inte deras eget och enda svar.

Kanske vet varken jag eller min kollega Cherstin tillräckligt om läget i dag, men vi förvånas över politikers tystnad i en fråga som diskuteras vid köksborden lika ofta som skola, vård och omsorg. Svara Sverigedemokraterna och samtala med oss! Tystnad och utanförskap är ett stort hot mot demokratin och grogrund för många otrevliga konsekvenser.

Erika Ehn

Cherstin Hansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons