Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uselt skrivna lagar tvingar flyktingar ut ur Sverige

Annons

I dagarna har en utredning kommit fram till att det är rimligt att ge även papperslösa sjukvård.

Förslaget är klokt och borde genomföras men redan nu hörs protester från Billström så risken är stor att förslaget blir urvattnat innan det blir lag.

Det är symptomatiskt att uppgörelsen mellan regeringen och Miljöpartiet nu ställer till problem redan från start och sannolikt skjuter positiva förändringar på framtiden.

Före detta justitieministern Tomas Bodström erkänner i sin nya bok att han aldrig läst en proposition och lämnade över åt ”tjänstemännen” att detaljreglera lagstiftning. Precis som jag också misstänkt och därför är lagstiftningen många gånger oerhört illa skriven och man har inte kunnat förutse konsekvenserna.

Usel skrivning gör också att man aktivt försöker tvinga iväg säkerligen tusentals papperslösa personer som fått barn här i Sverige (barn och partner är svenska medborgare) men ut ska man till varje pris. Migrationsverket är fantastiskt aktiva för att hjälpa människor att återvända till sina hemländer – oavsett vad det får för konsekvenser för familjen – för att med vinst och förlust försöka skaffa (läs köpa) ett pass när det inte går att få från Sverige.

Handläggningstiderna hos förvaltningsrätt ligger nu på ett år eller mer och hos Migrationsverket i snitt fem månader. Många har varit här i evigheter men får ändå inte stanna och extra svårt att få stanna är det om man inte har pass. Visst kan man få stanna på anknytning och på grund av arbete men då ska man ha pass.

Sveriges riksdag måste en gång för alla lära sig att dels skriva lagar som går att använda även för oss praktiker (och detaljstudera lagtexten även om det innebär arbete för den enskilda riksdagsmannen) och dels se till att ”recykla” regeln från 80–90-talet som säger att om man är långsam att fatta beslut ska det inte gå ut över den sökande. Inför en gräns för uppehållstillstånd för barnfamiljer på två år och för andra tre år och gör det till lag. Om man inför denna oerhört rimliga tidsgräns kommer massor av människor att få stanna och vi får veta hur många som befinner sig i Sverige. Regeln måste även gälla de som gömmer sig som gått igenom asylprocessen. Det kommer att frigöra stora resurser hos Migrationsverket och domstolar. Det kommer dessutom att spara massor med pengar för samhället eftersom mängder av asylsökande har arbete men bor på förläggning.

Låt oss dessutom slippa en massa konstiga undantagsregler som bara skapar byråkrati.

Tryggve Emstedt

advokat sedan 1987

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons