Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan kontanter, ingen fungerande turistnäring

Annons

Nu är det många som stänger kontoret för sommaren och gör sig redo för semesterveckorna i sommarstugan. Med ett undantag. Alla de småföretagare inom turistnäringen som just nu har sin mest hektiska och viktigaste intäktsperiod. Glassförsäljare, vandrarhem och butiker har anställt extrapersonal för att klara av den period som kommer bära en stor del av resten av året. Förra året ökade utländska besökares konsumtion med 13 procent i Sverige och varje turist spenderade i snitt 1085 kronor per dag under sin vistelse.

Många av våra medlemmar inom turistnäringen är helt beroende av kontanter. Dels för att kunderna ofta vill betala kontant men även för att en kortläsare kostar för mycket och för att täckningen för kortläsarens uppkoppling på många ställen är alldeles för dålig. Utländska turister har nästan uteslutande bara kontanter med sig när de reser i Sverige, en kulturell skillnad där vi i norden ligger långt före många andra länder i kortanvändande. 

När bankerna målmedvetet drar ner kontantförsörjningen i hela landet skapar det stora problem för dessa småföretag. Vi har märkt av problemet hos våra medlemmar under en tid varpå vi i våras gick ut med en medlemsundersökning kring deras behov av kontanter. I undersökningen uppger 86 procent av medlemmarna att deras kunder vill kunna betala kontant. Samtidigt uppger nästan hälften att de måste åka flera mil för lämna in dagskassan. Vissa har så långt som 15-20 mil. Färre en tre procent har möjlighet att sätta in dagskassan varje dag och hälften av våra medlemmar är oroliga för hur de förvarar dagskassan mellan bankinsättningarna. 

Idag är 90 procent av alla Sveriges företag är enmansföretag eller småföretag som tillsammans står för 42 procent av Sveriges BNP. Om bankernas dröm om det kontantlösa samhället realiseras kan det få mycket skadliga konsekvenser för våra medlemmar och på företagsklimatet i Sverige. Enligt vår undersökning kommer en femtedel av våra medlemmar tvingas att lägga ner om kontanterna försvann helt. Gäller den siffran samtliga Sveriges enmansföretag och småföretag är det 213 000 företag som riskerar att läggas ner. Det vore givetvis en total katastrof, inte bara för turistnäringen utan även för arbetsmarknaden och tillväxten om detta skulle ske. 

Det är dags att finansmarknadsminister Per Bolund och näringsminister Mikael Damberg tar ansvar i frågan och säkerhetsställer ett fortsatt fungerande företagsklimat där kontanter fortsatt är ett självklart alternativt betalningsmedel.

Kommunerna behöver även hjälpa företagen på orten genom att vid upphandling av banktjänster ställa kravet att banken ska tillhandahålla kontanthantering.  

Wiggo Lindgren

Advokat och vice ordförande i Småföretagarnas Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons