Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är det för mat de får?

Annons

Vad är det för mat vi ger till våra barn och gamla. De förstår inte hur man kan förstöra maten, de vet inte något om kemiska tillsatser. Det är vi som ger dem, vi som vet vad som finns i maten. Men vi blundar för att det är bekvämast så.

Livsmedelsindustrin har fått härja fritt och gjort som de velat. De spär ut den riktiga råvaran och tillsätter en massa kemiska tillsatser så att det ska smaka bra. Då räcker råvaran längre och de tjänar mer pengar.

De gamla köper färdig mat, som är förhållandevis billig. Det finns inte mycket näring däri. Sedan blir det näringsbrist och andra sjukdomar.

Värst är det med barnen som redan från början, när de är små får i sig en massa tillsatser. Alla dessa tillsatser som de tillför maten, den så kallade cocktail- effekten. Man vet inte hur det påverkar kroppen på sikt med alla blandningar.

Ta bara färdigrätten ”schnitzel med potatisgratäng”. Här finns visserligen potatis, kött (10 procent), grönsaker och såsingredienser, men också de de substanser som på konstlad väg ska göra denna rätt någorlunda ätbar.

Smaken har förstärkts med mononatriumglutamat (E621) dinatrium- 5-ribonukkleotider (E635), jästextrakt, oindentifierade aromer, socker och druvsocker. Färgsättningen har skett med sockerkulören (E150) och för konsistensen svarar bland annat förtjockningsmedlet pektin (E440) och modifierad stärkelse.

Sammanlagt innehåller denna enkla rätt 35 olika ingredienser.

Det är lite i jämförelse med ”Jennys kåldolmar” som innehåller 67 komponenter. Det är ju helt snurrigt. Vart är vi på väg?

Det finns forskning som visar E-nummer som kan ge upphov till cancer, hyperaktivitet, allergier med mera.

Bara vetskapen att det serveras ”skräpmat” till dem som är mest utsatta, gör det hela än värre. För kommunen blir det också dyrt på sikt.

Nej, fram för hemlagad, närproducerad mat, det tjänar vi alla på i längden.

Kanske det här kan få några att tänka om och förstå hur viktigt det är med bra mat.

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons