Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är frihet för dig?

Annons

Vi pratar om frihet som om det vore en självklarhet. I blindhetens namn säger vi att vi är fria och att vägen vi tar i våra liv är upp till oss. Världen vi lever i är en manipulation. Vi är som lejonen på cirkus, vilda till naturen men inburade och tämjda till den grad att vi formas efter samhällets önskemål.

Det jag ska ta upp handlar just om frihet. Eller om man ska vara mer specifik så handlar det om att man som individ inte ska födas med ärvda fördelar.

Vad är frihet för er?

Är inte det att det inte ska spela någon roll var du kommer ifrån eller hur du har växt upp och ändå kunna bli behandlad som alla andra?

Är inte det att det inte ska spela någon roll vilken hudfärg, religion eller kön du har utan ändå ha lika stor chans som alla andra att lyckas?

Är inte frihet att vi ska sluta vara marionettdockor och ta tag i våra egna rep och göra oss fria?

Som Nelson Mandela en gång uttyckte sig:

”No one is born hating another person because of the colour of his skin, or his background, or his religion. People must learn to hate, and if they can learn to hate, they can be taught to love, for love comes more naturally to the human heart than it’s opposite.”

Jag håller med Mandela om det, för är det inte vad som finns i hjärtat, tankarna vi har och moralen som styr oss som ska definiera vad andra tänker och tycker om oss. Det vi brinner för och det vi har att erbjuda världen. Är det inte det som är viktigt? Som har någon betydelse? Vem säger att en enda blick på en person kan säga att hen inte är värdig?

Ett sätt att komma närmare den här utgångspunkten är att ge alla barn samma rättigheter i skolan. Lika bra lärare i innerstan som i förorterna, med lika löner och förmåner. Privatiseringen av både skolor och läxhjälp borde tas bort. Eller i alla fall den tjänande faktorn. Det ska finnas allmän läxhjälp för alla, alltså så kan i sin tur inte de rika köpa sig bättre utgångslägen. Vad barnen gör av sina liv är upp till dem men i det här samhället ska de i alla fall ha samma rättigheter.

Om man tar andra världskriget som ett tydligt exempel där människorna blev dömda, torterade och till och med mördade för hur de var födda. Barn som inte hade gjort någonting fel blev dödade bara för att de hade fötts som judar.

Det är lika vansinnigt som om jag hade mördats bara för att jag var svensk och de är bara ett av många folkmord som har skett under människans tid på jorden. När ska vi ta och lära oss av våra misstag?

John Rawrs hade en lösning som dessvärre skulle vara omöjlig att genomföra. Han döpte den här teorin till ”bakom okunnighetens slöja”. Den gick ut på att man skulle tömma hela mänskligheten från jorden och förflytta den upp till rymden. Därefter ha en omröstning om hur vi skulle ha det på jorden efter att vi kom tillbaka. Om vi skulle komma tillbaka till ett jämställt samhälle eller inte. Men om vi nu skulle rösta emot jämlikhet så skulle alla platser lottas ut. De med tidigare hög status kanske skulle komma på botten av livskedjan. Rawrs påstod då att befolkningen skulle rösta för samma rättigheter och lika värde.

Hade ni vågat rösta annorlunda när allt kom till kritan?

Slutsatsen som jag kan dra är att världen aldrig kommer att vara helt rättvis men om vi gör så att alla får lika förutsättningar i början på livet så ger vi alla en chans att lyckas. Människorasen kommer alltid att vara egoistisk men vi måste bara se till att inte utesluta någon innan hen har haft en chans att bevisa omvärlden fel. Vi måste alltså sluta vara marionettdockor och ta tag i våra rep och göra oss fria, vi måste lära oss att tänka utanför de ramar som målats upp för oss sen barnsbenen.

”Men det är inte rikedomen vi bekämpar, det är fattigdomen”

Så yttrade sig Olof Palme en gång och det är viktigt att ha det i åtanke, att vi inte kämpar mot männen, de rika eller de vita. Vi kämpar för att alla andra ska vara lika värda och att var och en ska ha friheten att skriva sin egen historia.

Som avslut så vill jag bara säga:

Frihet ska man inte få för att man är född rik

Frihet ska man inte få för att man är född vit

Frihet ska man inte få för att man är född man

Frihet ska man få för att man är född.

Moa Lembke, 19 år

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons