Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är Sandvikens ungdomar värda?

Annons

Vad är egentligen Sandvikens barn och ungdomar värda?

Ja, den frågan måste vi nog ställa oss efter den katastrofala placeringen i Lärarförbundets skolranking Bästa skolkommun. Sandviken har gått från att vara en toppkommun till absoluta bottenskiktet och hamnar nu på plats 242 av landets 290 kommuner. Så sent som 2004 låg vi på 7:e plats i riket. Vad har egentligen hänt?

Ja, bland annat fick våra styrande för sig att skolan i Sandviken skulle kosta som landet i genomsnitt. I dag ligger vi på plats 215 när det gäller resurstilldelning. Vad de styrande valt att inte ta hänsyn till är att Sandviken inte är en genomsnittskommun utan tvärtom en i många avseenden kommun under genomsnittet.

Vi har i Sandviken en låg utbildningsnivån hos den vuxna befolkningen, hög barnfattigdom och hög arbetslöshet. Alla viktiga och avgörande faktorer för hur en elev skall klara skolan.

Lärarförbundets ranking är den bredaste i sitt slag och tar utöver resurstilldelning även hänsyn till elevernas måluppfyllelse och här fortsätter vi ligga i absoluta botten. När det gäller andelen godkända elever i årskurs 9 ligger vi på plats 272 och nästan lika illa, plats 254, är det om vi tittar på högskolebehörigheten hos våra unga som går ut gymnasiet.

Hur ska Sandviken klara sin framtida kompetensförsörjning, vem ska arbeta och betala skatt, vem ska vilja bo här?

Ja, frågorna är många och i sig självt nedslående, men mest nedslående är att de styrande inte vill ta tag i detta och göra det som krävs.

Satsa på barnen och ungdomarna! Satsa på framtiden! Satsa på skolan! Och det helst innan vi har förlorat hela generationer.

Även villkoren för lärarna har på många sätt försämrats. Sandviken har halkat efter när det gäller löneläget och ligger nu på plats 218. Hur det ska kunna locka till sig behöriga lärare med dagens utsatta konkurrenssituation är en gåta. Just den tilltagande lärarbristen är den viktigaste och mest avgörande frågan som landets kommuner nu står inför.

Vi får så gott som dagliga rapporter om lärartjänster som inte tillsätts, vikarier som inte finns, lektioner som ställs in och allt fler obehöriga korttidsanställda som skall bedriva undervisning. Allt detta i en redan stressad och pressad situation.

All forskning säger samma sak, en bra skola bygger på bra lärare lärare med kompetens, tid och förutsättningar att utföra sitt fantastiska och livsviktiga arbete. Först då kan vi nå toppen av Bästa skolkommun igen. Se till att ta den chansen! Nu!

Anette Almström Kovacic

ordförande, Lärarförbundet Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons