Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad får vi för 8,5 miljarder kronor?

Annons

8,5 miljarder kronor har Gävleborgarna arbetat in och betalat som skatt per år för att förvaltas av ett antal förtroendevalda personer, som lovat ta ansvar för landstingssjukvård och region. Detta är vad de skattebetalande väljarna hoppas och tror. Förrförra högsta maktpolitikern Knapp hade modet att uttala att ”det är vi politiker, som ansvarar för besluten och högste tjänstemannen ansvarar för verkställandet”. Detta ifrågasattes, men grundprincipen fanns i alla fall som tanke. Vid en offentlig debatt för ett drygt halvår sedan med en rad landstingsråd på podiet, kritiserade jag den personalpolitik, som skrämde bort mängder av kvalificerad vårdpersonal från länet. Då replikerade den rasande högste maktpolitikern med en utskällning och kallade mig oförskämd, som kritiserade en icke närvarande person. Jag kritiserade maktpolitikerna, men i hans hjärna finns alltså inte skymten av tanke på att en förtroendevald politiker ska ha något som helst ansvar för personal och 8,5 miljarder kronor.

All makt och allt ansvar har politikerna lämnat över till direktören och vad de själva gör förutom att kvittera ut en väl tilltagen lön är för lekmannen en gåta. Något ansvar för fattade och verkställda beslut känner man i alla fall inte. Väljare har demokratisk rätt att få veta vad de förtroendevalda ämbetsmännen och kvinnorna uträttar. Men ingenting berättas. Alla undrar till exempel vad de beramade resorna till San Francisco givit för fördelar? Den stora kommunikationsavdelningen tiger.

Vad en lekman kan räkna ut är att den nya organisation som landstingsdirektören införde startade med att i ett tidigt skede utan förvarning under en natt säga upp hela läkarsekreterarkåren. Det var en skräck- och skrämseldemonstration av makt. Ingen i sjukvårdsorganisationen skulle känna sig säker. Ingen fick heller ha åsikter. Då stävjades karriären. En fruktansvärd misstämning, oro och vantrivsel spred sig och har bara tilltagit. Mängder av kompetent arbetskraft har flytt. För de tappra kvarvarande råder nu enligt utsago ren kaos. Trygg vård kan inte garanteras. Hela yrkesgrupper träder fram och berättar sanningen och jag hoppas fler ryter till.

I dessa dagar har forskare visat tydligt samband mellan den katastrofala arbetsmiljö, som landstingsledningen lyckats skapa, och hjärt- och kärlsjukdom hos de som arbetar under stress utan ledningens närvaro, engagemang och uppskattning. Personalvård?

Nu används stora delar av de 8,5 miljarderna till att för höga överpriser göda 51 olika bemanningsföretag för att försöka rädda den kaossituation ledningen själv skapat. Droppen som rinner över är att direktören för dyra skattepengar ska försöka muta stockholmsmaffian att rädda det Gävleborg han skjutit i sank.

Mot alla demokratiska och företagsstyrelseregler låter politikerna förvaltningen av det medborgarägda företaget missbrukas och drivas mot sammanbrottets rand. Ingen vill flytta hit.

Jag hoppas tidningarnas redaktioner vill fortsätta mana fram en revolutionsanda för medborgarnas skull.

Jarl Karén

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons