Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad har hänt på 150 år?

Jag har nyss läst boken ”Paradiset finns om hörnet” av författaren Mario Vargas Llosa. (Det är för övrigt en skam att denne ännu inte fått Nobelpriset).

Annons

Boken skildrar Paul Gauguins respektive hans mormors, Flora Tristáns liv i vartannat kapitel.

Det är två mycket olika personligheter, men på en punkt är de lika – nämligen lidelsen och besattheten för det de ser som sin livsuppgift.

Medan Paul är beredd att offra allt för konsten har mormodern så gott som offrat sitt liv för arbetarnas rättigheter och kvinnans frigörelse.

Även om man starkt berörs av Pauls besatthet är det ändå hans mormors kamp för att förändra arbetarnas situation och lidelse för att frigöra kvinnorna som åtmin- stone berör mig mest.

När man läser vad hon gjorde och stod för kan man inte låta bli att fundera över vad som framför allt hänt med kvinnornas situation när det gäller det våld männen i alla tider utövat mot kvinnor.

Samma dag som jag avslutar läsningen av boken får jag också i lokaltidningen läsa om en ung kvinna som lever i ständig skräck för sin före detta man. Denne rövade genom hot om våld bort deras barn på ett daghem. Barnet återfanns emellertid och återfördes till modern. Trots att mannen ständigt hotar henne har han släppts fri! Han har visserligen besöksförbud men vi har ju genom åren sett att trots detta mördas och våldförs kvinnor ständigt. Är det underligt att hon lever i ständig skräck. Vi kan så gott som dagligen läsa om mäns våld mot kvinnor utan att något händer.

Själv flydde Flora Tristán från sin sadistiske man med vilken hon hade tre barn. Först när han hade livsfarligt skadat henne med ett revolverskott och hamnade i fängelse på 20 år kunde hon andas ut och känna en viss trygghet. Men dessförinnan hade de som skall värna rättssamhället hela tiden dömt i mannens favör. En ”förlupen” hustru hade inga som helst rättigheter.

Då man läser hennes historia och ser hur kvinnor i vår tid utsätts för våld, hot och otrygghet måste man fråga sig vad som hänt under de senaste 150 åren (Flora Tristán levde 1803–1844)?

När man ser hur de rättsvårdande myndigheterna och lagstiftarna agerar vad gäller våld mot kvinnor kan man inte bli annat än pessimistisk. De står knappast på de våldfördas sida.

Jag vill bland annat rekommendera denna bok till följande: Nyamko Sabuni, Mona Sahlin, Gudrun Schyman, Birgitta Olsson, de rättsvårdande myndigheterna och lagstiftarna med flera. Och sist men inte minst till den domare eller åklagare som släppte ovannämnda man fri att kunna fortsätta hota sin före detta hustru.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons