Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad har vi Arbetsförmedlingen till?

/


Med anledning av ledaren "Disciplinförmedlingen" måste jag dela med mig av min upplevelse där jag är helt maktlös och inte vet vem jag ska vända mig till.

Annons

Jag hoppas att någon vill lyssna och reagera över en för mig i dag hopplös situation. Jag tror inte jag är ensam om att tycka att systemet med Arbetsförmedling och a-kassa är fel och att vi slänger våra skattepengar i sjön på arbetsmarknadspolitiska åtgärder där man är mera intresserad av förvaring än att hjälpa människor ut på arbetsmarknaden.

Jag är arbetslös administratör. Jag är registrerad på Arbetsförmedlingen i en mellanstor stad och där har jag fått en handläggare. Denna handläggare har jag träffat en gång och pratat i telefon med ett par gånger. Därutöver har jag blivit tilldelad ännu en handläggare som skulle hjälpa mig med att komma in på arbetsmarknaden. Denne har ringt 3-4 gånger och föreslagit arbeten som jag redan sökt, för flera veckor sedan. Jag söker aktivt arbete för jag vill inte vara arbetslös

I december kontaktade jag min handläggare för mina dagar började ta slut. Jag talade om för henne att jag har via en kontakt på Manpower fått veta att de har arbete åt mig om jag kan visa att jag gått en lön/ekonomikurs.

Jag fick då veta att det fanns en sådan arbetsmarknadsåtgärd men hon tyckte jag hade för bra utbildning redan för att gå den. Efter mycket tjatande så fick jag ändå tillstånd att gå kursen.

Det som händer dessa dagar är för mig upprörande! Är det så här vi använder våra skattepengar?

Nu till själva kursen.

Måndag dag 1:

Vi blev av läraren visade runt och sen fick vi ett rum med var sin dator där jag och den andra deltagaren skulle vara under 3 veckor. Någon information om kursen fick vi inte, bara tider när vi skulle vara där och när lunch och raster var.

Vi fick börja med att rensa gamla elevers datauppgifter. Därefter frågade jag om vi skulle få något prov på kursen. Denna fråga ställde jag eftersom vi inte fått någon presentation om kursen. Läraren svarade att: det kommer ni få. Gör det dig stressad och frustrerad? Mitt svar var: nej jag blir sällan frustrerad.

Sen fick vi var sin pärm med instruktioner som vi skulle följa med hjälp av dataprogrammet. Inget av detta var förberett innan. Datorprogrammet visade sig ta en hel dag att installera, på grund av att läraren inte visste hur man gjorde.

Tisdag dag 2:

Fortfarande ingen information om kursen eller löneadministration.

Vi lyckas till slut komma igång. Läraren hjälper oss dock inte, utan vi klurar oss fram med hjälp av varandra och genom att gissa.

När jag ropar in läraren så stannar hon bara i dörren och undrar varför jag låter så arg. Jag säger att jag inte är arg men att jag vill ha hjälp. Jag får ingen hjälp.

Nu är inte jag sån som ger upp utan jag tror att det finns en lösning. Så jag, efter mycket tid, löser problemet själv.

Jag kontaktar min handläggare på AF, och talar om hur det fungerar på kursen, det vill säga: inte alls, men får då veta att jag ska vara tacksam för att hon har ordnat kursen åt mig.

Onsdag dag 3:

Denna dag får vi knappt någon hjälp alls. Man märker på läraren att hon inte klarar av att vi ställer frågor och varje gång vi gör det så frågar hon om vi är frustrerade. Vi får leta efter henne hela tiden. Vi får ingen hjälp.

Jag kontaktar även denna dag min handledare och får en utskällning då hon tycker jag är fruktansvärt otacksam.

Torsdag dag 4:

Jag får ett meddelande att kursen är inställd och på grund av min inställning är jag inte är välkommen tillbaka.

Jag vill poängtera att jag inte har hoppat av kursen. Jag har velat få en utbildning för att få arbete. Bara för att jag är arbetslös innebär det inte att jag vill vara arbetslös.

Ja, jag har kritik mot hur läraren fungerat, men är det fel att vilja lära sig när man går en kurs? Det är väl hela meningen med kursen? Ska jag bli avstängd i 45 dagar för att jag vill ha en kurs med en lärare som kan det kursen ska innehålla och är villig att lära ut?

Jag har under dessa dagar mejlat och pratat med min handläggare på AF. Jag har skrivit att jag tycker det är dyra pengar att åka till en annan stad för att sitta av tiden. Jag vill lära mig något, inte sitta och titta in i en vägg och dricka kaffe.

Jag är i dag avstängd 45 dagar. Detta har jag överklagat och facket har varit effektiva i sin handläggning medan AF och min handläggare inte är vidare effektiva eller hjälpsamma. Jag har försökt att trycka på, för jag får inga pengar, men min handläggare verkar inte bry sig. Jag får svar att jag är avstängd tills utredningen är klar och sen får vi se om jag kommer med i jobb och arbetsgarantin.

Vad har vi Arbetsförmedlingen till? Är de till för mig som är arbetslös eller är det bara en statlig förvaring där vi som är längst ner ska straffas och skämmas. Jag upplever mig som omyndigförklarad där jag inte får ha en åsikt för då blir jag avstängd och där med uteblir min a-kassa.

2015-03-12

Jag har nu i veckan fått ett arbete. Ett arbete jag själv har sökt, inget jag fått via AF.

Jag har meddelat min handläggare detta men inte fått svar från henne. Jag har ställt frågan hur jag ska försörja mig fram tills jag startar mitt nya arbete. Inget svar. Jag har varit utan pengar sedan mitten på december. Hade jag inte maken så vet jag inte hur jag klarat mig.

Vad jag även skulle vilja ha svar på är vart man i min situation vänder sig för att få rätt stöd. Vem står på min sida mot en myndighet som Arbetsförmedlingen?

Snart inte längre arbetslös

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons