Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välj en bra jul – även för hönorna

Annons

Julen närmar sig, och med den även all julmat. Runt jul kommer vi i Sverige att konsumera fler ägg än de cirka 0,5 ägg/dag som vi annars äter.

Många tror att ägg, till skillnad från julskinkan och köttbullarna, är en djurmässigt schysst produkt att äta. Med epitet som ”frigående” och ”ekologiskt” intalar vi oss att inga kycklingar eller hönor har behövt komma till skada. Vi kan äta våra ägg med gott samvete.

Faktum är att majoriteten av dessa ”frigående” hönor hålls instängda i jättelika byggnader med många tusen andra hönor. Nio hönor delar på en kvadratmeter. Hur ”frigående” är man då?

De ”frigående utomhus” samt de ekologiska hönorna får gå ut under sommaren, men tillbringar resten av sin tid i samma typ av lokaler som de som går inomhus. De ekologiska hönorna är sex individer per kvadratmeter. Detta är alltså marginellt bättre än för de icke-ekologiska.

När en höna inte lägger tillräckligt med ägg för att vara lönsam, trycks hon ned i en låda och fraktas till slakt. Detta sker vanligtvis vid en ålder på 1,5 år, trots att en höna skulle kunna ha en livslängd på tio år. De kycklingar som kläcks som är tuppar, och därmed inte lägger några ägg alls, slaktas redan första dagen i sitt liv. Det rör sig om hela 15 000 tuppkycklingar som gasas ihjäl, varje dag!

Den goda nyheten är att du inte måste bidra till detta lidande! Genom att välja bort ägg i jul kan du skänka en godare julstämning i både ditt samvete, till dina familjemedlemmar, men inte minst, bland hönorna.

Gabriella Franzén

Djurens Rätt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons