Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välj klimatsmart mat!

Annons

Det pågår ett projekt för att utveckla regler för klimatmärkning av mat. Arbetet syftar till att minska klimatpåverkan genom att skapa ett märkningssystem för mat där konsumenter kan göra medvetna klimatval och företagen kan stärka sin konkurrenskraft.

Klimatreglerna kommer att omfatta produktion, förädling och distribution av livsmedel.

Klimatmärkningen ska göra det enkelt att välja mat med mindre klimatpåverkan.

Redan nu kan du ta en del enkla beslut som minskar klimatpåverkan från din mat.

* Ät upp. Cirka 25 procent av maten slängs och orsakar därmed en stor, onödig klimatpåverkan.

* Ät mindre (rött) kött. Medan ett kilo bönor kan orska 300 gram koldioxidutsläpp kan motsvarande mängd kött orsaka upp till 20 kilo.

* Ät säsongs- anpassat. På vintern är det bättre att äta rotfrukter än färska grönsaker.

* Välj mat som inte transporterats med flyg.

* Välj kvalitetscertifierad mat där tydliga krav har ställts på miljö- och djurskydd.

Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons