Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänj er vid tanken på fyra akutsjukhus

/

Jag läste i tidningen häromveckan att det finns funderingar på att bygga upp hela Gävle sjukhus på annan plats inom länet.

Annons

Anledningen till en tänkt flytt skulle vara att det inte går att expandera med ytterligare utbyggnad av sjukhuset och parkeringsplatser för besökare inom de markområden som sjukhuset disponerar.

Gävle sjukhus är placerat på en grundvattentäkt som delvis försörjer Gävle med dricksvatten.

En utredning om vattentäkten har tydligen gjorts av länsstyrelsen i Gävleborg.

Att sjukhuset är placerat på en vattentäkt var känt redan på 1960-talet, när planeringen av Gävle Sjukhus Etapp II A utfördes. Detta gällde även för utbyggnad av nya akutmottagningen på 1990-talet samt senaste tillskottet av en ny operationsbyggnad år 2014.

Vad beträffar parkeringsplatser, så finns en parkeringsutredning från 1970-talet för ett parkeringshus på nuvarande markparkering nedanför psykkliniken.

Jag vill även påtala att hänsyn tagits till rådande omständigheter beträffande grundvattentäkten när Etapp II A byggdes och även när Carlsborgscentralen (panncentralen) byggdes på 1970-talet.

Alla byggnader som har byggts inom Gävle sjukhusområde är utförda med vattentäta betonggrunder i källarplanen, detsamma gäller även olje-cisterner på Tolvforsområdet samt oljeledningar från dessa ner till panncentralen Carlsborg. Alla oljeledningar är ingjutna i vattentäta betongkulvertar. Detta är vad som gjorts hittills vid Gävle Sjukhus mellan år 1960 och år 2015 för att skydda grundvattnet, men det kanske ställs högre krav i dag vid byggnation på grundvattentäkter ?

På 1990-talet byggdes ett nytt akutsjukhus i Bollnäs och med detta sjukhus hade Gävleborg fem akutsjukhus i länet, nämligen Gävle-, Sandvikens-, Söderhamns- Bollnäs-, och Hudiksvalls sjukhus.

På 1990-talet kom en utredning fram till att Gävleborg hade för många akutsjukhus, varvid beslutades att det endast skulle finnas två akutsjukhus i länet, nämligen Gävle sjukhus och Hudiksvalls sjukhus.

Sandviken, Bollnäs och Söderhamn skulle endast ha dagkirurgi och vissa medicinska mottagningar.

Med de nya tankarna att lägga ner verksamheten vid nuvarande Gävle sjukhus och bygga ett nytt akutsjukhus på annan plats, så kanske det är vettigare att tänka sig att behålla Gävle Sjukhus som det är i dag samt åter utnyttja Sandvikens- och Bollnäs sjukhus med vissa ombyggnader, för att nå dagens standard och krav på ett modernt fungerande akutsjukhus, dock i ett mindre format. Det måste bli ett betydligt billigare alternativ för skattebetalarna att överföra vissa medicinska specialistenheter från Gävle till Sandvikens resp. Bollnäs sjukhus och på så sätt frigöra vårdplatser på Gävle och Hudiksvalls sjukhus. Som det är i dagens läge har vi ju väsentliga driftskostnader på i princip tomma byggnader på Sandvikens och Bollnäs sjukhus.

Det handlar endast om att göra en kvalificerad organisationsförändring som erfarna läkare och sjuksköterskor kan reda ut för regionens akutsjukvård.

Avståndet mellan Sandviken och Gävle är ju endast cirka två mil och mellan Hudik och Bollnäs cirka 9 mil.

Jag föreslår att hela landstingsledningen (regionledningen) med politiker och direktörer försöker att vänja sig vid tanken, som landstingsrådet Kärnström uttryckte det i Gefle Dagblad, att återgå till fyra fungerande akutsjukhus för region Gävleborg, nämligen Gävle- Sandvikens-, Hudiksvalls-, och Bollnäs akutsjukhus.Två stora och två små akutsjukhus.

Rolf Stenberg

före detta byggprojektledare Landstinget Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons