Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vår administration har blivit billigare

Svar till Christer Lundqvist, 10 augusti

Annons

 Hej, precis som du säger så var en av fördelarna med att bilda Gästrike Vatten att administrationen skulle bli billigare.

Det har den också blivit genom att fyra kommuner delar på alla personalkostnader.

När Gästrike Vatten bildades hade inte alla ägarkommuner en VA-taxa där avgifterna täckte kostnaderna för VA-verksamheten, i stället användes en del skattemedel för att täcka alla kostnader.

Dricksvatten har traditionellt varit billigt och i dag betalar du som invånare allt mer för den utökade kompetensen och tekniken som krävs för att få ett rent dricksvatten och ökad rening av avloppsvatten.

Exempel på gemensamt arbete i fyra kommuner för att öka säkerheten och klara nationella krav:

Rent dricksvatten i kranen är en självklarhet för dig som invånare. Bakom tryggheten ligger ett stort arbete som till exempel ökad utbildning inom riskhantering och hygienkrav. Du ska vara trygg med ditt vatten och vi lägger löpande till nya ämnen i vårt kontrollprogram exempelvis bisfenol A.

Kartlägga vattenresurser för att skydda dem.

Lägre energikostnader genom nya effektiva driftsätt. Och nya skyddsbarriärer med hjälp av UV-ljus i våra vattenverk.

VA-verksamheten finansieras genom avgifter för kunderna inom respektive kommun. Varje kommun har egna verksamhetsom-råden och förutsättningarna i dessa kan variera kraftigt. Avgifterna speglar antalet anslutna invånare och infrastrukturens omfattning. Ju fler som är med och delar på kostnaderna i respektive kommun, desto billigare. Samtliga bolag tillämpar den kommunala självkostnadsprincipen som innebär att vi inte får ta ut högre avgifter än som svarar mot våra verkliga kostnader för verksamheten.

Brukningsavgiften betalar du löpande för att använda vatten- och avloppstjänster.

Avgiften används bland annat för underhåll, exempelvis byta gamla ledningar och laga läckor. Den används också till mycket annat som behövs för att producera dricksvatten och rena avloppsvatten, till exempel utveckling och investeringar för framtiden.

Björn Hemgren

chef, Marknad och Kund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons