Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var finns Sandvikens drömmare och tydare?

Annons

Sandvikens kommun har liksom andra kommuner tvingats till drastiska åtgärder för att komma tillrätta med en svag ekonomi.

I stor politisk enighet har man beslutat att alla nämnder ska minska sina utgifter med 2 procent jämfört med tidigare lagd budget.

I senaste valrörelsen enades nästan alla partier under mantrat ”Skola, Vård, Omsorg”. Av detta syns inte ett dugg i det fega beslutet i fullmäktige. Vi tycker det är svagt att våra folkvalda inte vågar markera bättre hur i och för sig nödvändiga besparingar ska tas ut.

Nu har äldreomsorgsnämnden tagit beslut för åren 2009 och 2010 hur den ska försöka leva upp till de krav fullmäktigeförsamlingen rest. Även detta beslut har tydligen fattats i stor politisk enighet och innebär att verksamheten ska effektiviseras till ett pris av 22 miljoner i år och nästa år. Av dessa 22 miljoner drabbas särskilt boende – korttidsboende, demensboende och äldreboende – med 8 miljoner. Till detta kommer besparingar på bemanningen av sjuksköterskor samt avgiftshöjningar på hyra och serviceinsatser för särskilt boende. Vi tror inte att ledamöterna i nämnden kan känna sig som goda representanter för omsorgen för de äldre efter sitt beslut.

Vi vill å det bestämdaste uppmana de politiker och tjänstemän som känner ansvar för äldrevården att överväga om det inte finns andra möjligheter till besparingar än de nu beslutade. Det drabbar ju särskilt de allra sköraste, de dementa, som inte har några möjligheter att själva tala för sig.

Dementa äldre finns för övrigt även på de vanliga äldreboendena och givetvis kvar i hemmiljö, där anhöriga får dra ett stort och tungt lass.

Den ekonomiska kris som drabbat hela världen har varit överraskande stor och det föranleder oss att fundera över hur budgettänkande ska fungera, över längre tid än ett år. Det får inte vara så att man slår sig till ro när året är över och man nödtorftigt klarat problemen.

Redan i Första Mosebok fick vi lära oss att det kan vara sju feta år innan det kommer sju magra. Men det var ju så att han som klarade biffen den gången var en drömtydare.

Var finns Sandvikens drömmare och tydare?

genom

HSO ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons