Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var går yttrandefrihetens gräns?

/


Efter attentatet mot tidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris står alla plötsligt upp för yttrandefriheten;

Annons

Expressen publicerade Charlie Hebdos teckningar och lät satirikern Özz Nûjen ge en känga åt alla religioner och dess utövare, och inte ens Arbetarbladet skuldbelägger längre dem som drivit med islam.

Var går yttrandefrihetens gräns? Charlie Hebdo har också ritat de grövsta nidbilder av Jesus jag någonsin sett, och folk som Özz Nûjen tycker att det är ”humor”. Jag nekar ingen icketroende rätten att skratta åt dem men att se Frälsaren förnedras på det sättet träffar mig rätt i själen ungefär lika kul som att få se den man älskar bli misshandlad. Jag vet inte hur muslimer känner för Muhammed, men är den som kristnas inställning till Jesus förstår jag deras upprördhet (även om jag inte tycker att det ska visas genom vapenhot). Står inte Charlie Hebdo för ett lika ”extremistiskt” missbruk av yttrandefrihet? Är det värt att såra folk så mycket?

Svenska debattörer har ständigt tagit parti för ”de kränkta”; senast 2014 fick Dan Park fängelse, och Pippi Långstrump-filmerna redigerades eftersom ordet ”neger” ansågs vara så hemskt.

Nu står alla plötsligt på ”kränkarnas” sida i stället fast det krävdes tydligen tio journalisters liv. Du som inte tillhör SD men som nu försvarar Charlie Hebdo skulle du ha gjort det innan attentatet?

Kan du fördöma ordet ”neger” med motiveringen att det sårar folk och nu accepterar om man kan såra anhängare till olika religioner lika illa (att säga att man inte tror att Gud finns hjälper inte drev man med radikalpolitisk vänster skulle de knappast bli lugnade om man ansåg att deras ideologi är ett ”luftslott”…)? Hur kan du i så hög grad stå upp för Charlie Hebdo och samtidigt acceptera domen mot Dan Park? Vi är sannerligen ett dubbelmoralens land…

Grabben med krucifix

SVAR DIREKT:

Det är oerhört viktigt att alltid stå upp för yttrandefriheten och värna om den. Inte minst i Sverige har vi en lång tradition av yttrandefrihet och tryckfrihet. Den innebär att vi i princip har rätt att säga, skriva, sända eller uttrycka vad som helst.

Den stora styrkan med yttrandefriheten och tryckfriheten är att den framför allt skyddar det som inte är okontroversiellt, harmlöst eller politiskt korrekt.

Detta har sitt pris. Det som publiceras och uttrycks kan stundtals anses som stötande, men vi betalar det priset eftersom det är så viktigt att tryck- och yttrandefriheten ska stå så stark som det krävs de tillfällen den behövs särskilt väl.

Även om yttrandefriheten är långt gången innebär det inte per automatik att allt är accepterat. Det finns också en lagstiftning att förhålla sig till. Vi får till exempel inte i yttrandefrihetens namn uppvigla till brott, göra oss skyldiga till hets mot folkgrupp eller publicera olagliga våldsskildringar.

Charlie Hebdos teckningar är ofta på gränsen, precis som satir ofta är. Somliga anser jag är över gränsen. Även om Arbetarbladet publicerat teckningar från Charlie Hebdo finns det ett antal teckningar som vi inte skulle publicera, inte på grund av att de utgör ett brott mot yttrandefriheten utan av rent pressetiska skäl.

Parallellen mellan Charlie Hebdo och Dan Park håller därför inte. Båda har sin fulla rätt att uttrycka sin åsikt. Däremot finns det, som sagt, en lagstiftning. Dan Park har gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp. Det är ett brott och hets mot folkgrupp kan inte försvaras.

Yttrandefrihetens gräns är alltså lång. Att människor kan känna sig sårade över satir och karikatyrer är en annan sak.

Just därför är det alltid viktigt att ansvariga utgivare tar sitt publicistiska ansvar och noga överväger alla publiceringar. Det är också viktigt att alltid stå upp för yttrandefriheten. Den är en av de viktiga hörnstenarna i en demokrati.

Daniel Nordström

chefredaktör och ansvarig utgivare

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons