Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var glad att hjulen snurrar långsamt

Under min livstid har klimatet förändrats, möjligen till en del genom solens inflytande. Solskenet är ”stickigare”.

Annons

Det hör kanske mest ihop med att vi också förstör ozonskiktet. Naturkatastroferna blir allt fler och vi står rätt handfallna inför detta.

Men om vi lämnar klimataspekten, som en del människor inte accepterar som en verklighet, så behöver vi ändå ta hand om vår jord på ett nytt sätt.Närodlat, giftfritt måste väl tilltala var och en?

En frisk, sund jord. Det underbara kretsloppet. Allt skräp människorna tillverkar, köper, lämnar efter sig som enorma sopmängder.

Det är väl detta som kallas att hjulen snurrar. Om de just nu snurrar lite långsammare, får vi vara tacksamma för det. Allt vi tillverkar, förbrukar så fort som möjligt, köper nytt, nytt – det tär på jordens resurser. Vi över- utnyttjar de resurserna och det har vi gjort länge. När vi samtidigt hela tiden blir fler på jordklotet behöver vi tillägna oss en enklare livsstil. Det längtar jag efter. Att allt ska få ett nytt värde! Varje träd som fälls, varje yta som hårdgörs, varje skräp som kastas av ovarsamma händer, varje vatten som förorenas, varje djurart som utplånas av människornas omättliga begär! De flesta i vårt land har för mycket pengar att spendera i dag enligt min mening. De som har det sämst kan troligen också få kontot att gå ihop om de lever enkelt. Handlar havregryn, kravodlad potatis, rotfrukter och knäckebröd. Bra mat, som fortfarande är billig. I stället kan man se kundvagnar fullproppade med dyra onyttigheter; läsk, cola, andra konstiga färgglada drycker, chips, godis, kakor, industrimat...

Som sagt – jag längtar efter att vi ska ta oss tillvara innan vi ohjälpligt skadat vårt hem – Moder jord.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons