Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vår religionsfrihet har inneburit frihet från religion – inte frihet till religion

SVAR TILL ”Esbjörn Berg”, 28 juli

Annons

I Arbetarbladet 28 juli skriver Esbjörn Berg om varför man på vissa ställen inte sjunger sommarpsalmer vid skolavslutning i kyrkan. Två tillfällen har på sistone väckt min innerliga uppskattning och många tankar.

Det ena är att Bergsjö skola valt att fortsätta hedra traditionen att hålla avslutningarna i kyrkan. Det bidrar till att göra tillfället extra högtidligt och att eleverna får en naturlig insyn i vår statsreligion, kristendomen.

Det andra var kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop som för det första hedrade äktenskapet som samlevnadsform i ett samhälle med hög skilsmässofrekvens och för det andra hedrade kristendomen genom brudparets önskan att ha med bland annat bönen Fader vår.

Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder och ofta ser vi oss själva som de mänskliga fri- och rättigheternas främsta beskyddare.

Men den dominerande sekulariseringen har gjort att vår religionsfrihet nästan alltid inneburit frihet från religion, men inte frihet till religion.

Vårt lands rika kultur- och idéhistoria kommer till stor del från den kristna traditionen, men konstigt nog får de unga i skolorna i dag väldigt liten kunskap om detta genom sin religions- och filosofiundervisning.

Människor som inte känner till sitt eget sammanhang och historia får svårare att känna gemenskap med andra människor i sin närhet, även de med annan lands- eller religionsbakgrund.

Resultatet av ett avståndstagande från allt det som religionen åstadkommit och åstadkommer i vår värld gör oss till främlingar inför vår egen civilisations värdegrund och historia och därmed vingklippta.

Det är viktigt att staten är neutral till alla tros- läror, men Sverige bär på ett arv och värderingar som förmedlats av den kristna idétraditionen som man inte kan eller bör bortse ifrån.

En helhetssyn på människan där hänsyn tas till alla hennes behov, de fysiska/materiella såväl som de själsliga och andliga, är viktig i dagens Sverige. Det är en nödvändig utgångspunkt för ett gott samhälle.

Detta är min kristdemokratiska utgångspunkt i mitt politiska arbete.

Maria Karström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons