Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värdera vår kunskap fullt ut

Just nu pågår avtalsförhandlingar mellan Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Annons

Vi hoppas att vårdens största arbetsgivare nu visar ett tydligt ansvar för att komma tillrätta med den felaktiga värderingen av vår kunskap.

Medlemmar i Vårdförbundet tar ett stort samhällsansvar genom att bidra med sin kunskap för att skapa en god och säker vård. Det är en insats som ska värderas högre, vilket innebär att lönerelationen till vårdens övriga professioner och yrkesgrupper måste förändras.

Det måste bli ett slut på att vi som arbetar inom traditionellt kvinno- dominerade professioner sällan uppnår en lön som gör vår akademiska utbildning till en ekonomisk vinst för oss själva. Specialistkunskap ska värderas högre.

Andelen specialistutbildade sjuksköterskor har sedan 1995 sjunkit från 65 procent till under 50 procent. Det innebär en akut kunskapsbrist i vården som medför problem för patientsäkerheten. Bristen beror till stor del på att specialistkunskap värderas mycket lågt i vården. Värderingen måste följa den ökade kunskap som åstadkoms genom utbildning och erfarenhet.

Rätt kunskap på rätt plats...

Det går inte att fortsätta räkna händer i vården. Det har en avgörande betydelse att den som händerna tillhör har rätt kunskap att bidra med. Specialistutbildning ger en fördjupad kunskap vilket bidrar till en effektivisering inom det egna kunskapsområdet. Det vill vi ta del av genom en ökad värdering och därmed högre lön.

… och i rätt tid

Alla måste kunna ha ett hållbart yrkesliv. Även om min kunskap behövs under dygnets alla timmar ska villkoren vara sådana att jag kan arbeta inom min profession ända fram till pension. Vi behöver arbetstider som är anpassade för vårdens verksamhet samtidigt som det tar hänsyn till medarbetarnas hälsa, förkortad veckoarbetstid är många medlemmars önskan för ett hållbart yrkesliv.

Nu har SKL chansen att ta ledningen och visa sitt ansvar för vårdens kunskapsutveckling och för att alla medarbetare på ett hälsosamt sätt ska kunna kombinera privatliv och yrkesliv. I Vårdförbundet är vi 85 000 kommun- och landstingsanställda sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor som vill bli värderade fullt ut.

Styrelsen Vårdförbundet Gävleborg

Anna Wielbass

Irene Strandqvist

Karin Bergsman

Ulrika Nilsson

Linda Lundström Frisk

Gunilla Melin

Karin Molin

Suzanne Jansson

Maria Jansson Qvarnström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons