Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför är det så svårt att få starta eget-bidrag?

/

  Hej, jag är en nybliven företagare i Sandviken.

Annons

Innan jag startade företaget ansökte jag om ”starta eget-bidrag” som det kallas. Det innebär att man får 60 000 kronor som startkapital och så får man ”lön” de sex första månaderna. Jag blev nekad så det visslar om det fast jag hade gjort allt som de sa och det såg bra ut tyckte de. De skyllde på att kundkretsen var för liten och att man ska ha haft anställning inom området man tänkt starta eget inom.

Jag däremot har inte haft någon anställning hos någon bilverkstad utan jag är självlärd och då menade arbetsförmedlingen att man ska ha jobbat svart för att kunna få en ”kundkrets”. Arbetsförmedlingen är till för att hjälpa ungdomar till jobb men det enda de gör är att neka ungdomar eller kommer med spydiga kommentarer om man inte läser och pluggar in deras ”regler och lagar”.

JN DäckService

SVAR DIREKT:

Först vill jag be om ursäkt om insändarskribenten upplever sig ha blivit otrevligt bemött. Vi jobbar hårt för att bemöta våra kunder på ett professionellt, kompetent och effektivt sätt. Känner du att så inte har skett förstår jag din besvikelse.

När det kommer till starta eget-bidrag så är Arbetsförmedlingens stöd till start av näringsverksamhet inget generellt stöd till personer som startar eget företag. Det är ett av många arbetsmarknadspolitiska stöd som en person kan få del av om han eller hon inte kan få ett arbete.

Stödet lämnas till den som bedöms ha goda förutsättningar att driva företag och om verksamheten bedöms få en tillfredsställande lönsamhet och ge varaktig sysselsättning. Stödet får inte snedvrida konkurrensförutsättningarna för annan verksamhet. Men hjälp av ekonomiskt sakkunniga konsulter tar vi på Arbetsförmedlingen ställning till om förutsättningarna är uppfyllda. Eftersom det är skattemedel som vi förfogar över är det av största vikt att stödet används på ett ansvarsfullt sätt.

I vårt uppdrag ligger också att prioritera dem som befinner sig långt från arbetsmarknaden. Det innebär att det inte alltid räcker att vara arbetssökande vid Arbetsförmedlingen för att kunna ta del av de olika stöd vi har. Men i de fall då stöd till start av näringsverksamhet är enda vägen att komma in på arbetsmarknaden medverkar vi självklart till att nya företag startas och i förlängningen till en väl fungerande arbetsmarknad.

Vad som gäller i insändarskribentens fall är omöjligt för mig att svara på här då jag dels inte kan kommentera enskilda ärenden, dels inte har kännedom om det här ärendet. Därför vill jag gärna och hoppas jag att skribenten kontaktar mig personligen så att vi kan prata vidare.

Jessica Löhman

chef för Arbetsförmedlingen i Sandviken

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons