Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Varför inte skapa ett människovänligt samhälle?"

/

Annons

Den bedrövliga sommaren och orkanen som nu sveper över Florida är någonting som hänt tidigare. Visserligen för över hundra år sedan, därför kan man inte säga det som hänt och händer är det värsta i mannaminne. Det finns inga kvar som kan berätta hur det var. Men eftersom vår värld funnits i miljontals år, har säkert vårt jordklot fått vara med om många naturkatastrofer.

Eftersom jag antagligen från födseln varit obstinat och misstrott auktoriteter, är jag skeptisk till den globala uppvärmningen. För det första är den inte global utan lokal, det vill säga vissa platser i vår värld har blivit utsatta. Men antagligen har den extrema värmen i Medelhavet haft inverkan på det som nu händer. Konstigt vore det annars.

Utan tvivel har människan stor del i det som nu händer, sprängningar av atombomber, skövling av regnskogar, allt som pumpas upp från innandömet på vårt jordklot och allt som flyger och far i luften. Naturligtvis blir både Moder Jord och vädrets makter förbannade, de har skött sitt under alla år vårt jordklot funnits till, men nu har människan lagt sig i och ställt till det. Kanske är det så att människan i sin iver att tjäna pengar och att rädda miljön, istället stört det naturliga kretsloppet.

Uppmuntrad av regeringar skövlas våra naturtillgångar i tron att ekonomisk tillväxt är ett måste. Det måste konsumeras för att våra samhällen ska blomstra. Det här har gjort att vi matas med dubbla budskap, vi måste arbeta och konsumera mera, men samtidigt spara på vår miljö. Det går inte ihop. Människor uppmuntras pendla för att få ett jobb, köpcentra placeras utanför stadskärnor och så vidare. Våra beslutsfattares inkompetens minskar sannerligen inte påfrestningen på vår miljö.

Vad jag kan förstå måste vi lära oss leva annorlunda. Istället för att stressa så att alldeles för många drabbas av psykisk ohälsa och utslitna kroppar. Orsaken till dessa bedrövliga sjukdomar är det politiska tunnelseendet, där fler i arbete och att vi måste jobba längre hamnat i fokus. Varför inte skapa ett människovänligt samhälle? Människan är inte född till att fungera som en robot, eller springa runt i ett ekorrhjul. Det är inte mer med det.

Sven-Erik Hemlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons