Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför kan man inte läsa om Ågestareaktorn?

Annons

1 maj i år hade det gått 40 år sedan det inträffade ett allvarligt olyckstillbud i Ågestareaktorn 15 kilometer söder om Stockholm. I Ågesta fanns alltså en kärn- reaktor. Den startades före de nuvarande svenska reaktorerna. Den gav under tiden 1964–1974 65 megawatts värme- effekt, varav 10 megawatt omvandlades till elektrisk effekt. Värmen från Ågestaverket gav fjärrvärme i Farsta.

I den här reaktorn gick 1 maj 1969 en ventil till en bassäng i kyltornet sönder. Det ledde bland annat till att vatten strömmade ut ur kyltornet, så att kablar och reläer i elektroniksystemet kom under vatten. Radioaktivt så kallat tungt vatten trängde ut i reaktorhallen men kom dessbättre inte ut i naturen.

Händelsen var ett allvarligt olyckstillbud i en anläggning nära ett storstadsområde. Ågestaverket stängdes några år senare, då det inte uppfyllde säkerhetskraven.

Vad står det då om Ågesta-olyckstillbudet i moderna svenska uppslagsböcker?

Svar: Ingenting.

I varje fall nämner några av de mest använda uppslagsverken ingenting om den här händelsen. I likhet med många andra olyckstillbud i kärnkraftsanläggningar har Ågesta-händelsen förbigåtts med tystnad. Varför? Kanske därför att sådana missöden hade kunnat påverka människors opinion i kärnkraftsfrågor.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons