Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför kan vi inte bara acceptera varandra?

/

Svar till Per-Olof Erickson, Naturskyddsföreningen, 4 mars. Du har i din insändare angående lodjursjakt med fälla, i bland annat Arbetarbladet kommit med följande påstående:
Du anklagar fällägaren för djurplågeri, Brottsbalkens 16 kap, 13 §. Att i media påstå detta utan laglig grund torde falla under Brottsbalkens 5 kap, 1 § förtal, alternativt 2 § grovt förtal.

Annons

Hur du själv har kunnat komma fram till att fällägaren uppsåtligen eller av grov oaktsamhet, misshandlat, överansträngt eller vanvårdat ett djur, är för mig en gåta.

Herr Erickson ska noga tänka sig för innan han fäller dessa uttalanden i media, annars ligger nog ett rättsligt efterspel inte långt borta. En ursäkt vore på sin plats!

Alla fällor som används av Sveriges jägare är testade och godkända av Naturvårdsverket efter samråd med Statens Jordbruksverk. Naturvårdsverket är ett statligt verk som har i uppdrag att se till att de miljöpolitiska besluten genomförs. Det vill säga att det är vi, folket, som beslutat att dessa fällor är godkända. Till vår hjälp har Naturvårdverket en mängd sakkunniga och utbildade inom ämnesområdet som utfört testerna och som kommit fram till resultaten. Det är alltså en opartisk vetenskaplig bedömning som bygger på fakta och inte på egna känslor, uppfattningar och ställningstaganden.

Fällan i insändaren är av typen ”Värmländsk tunnelfälla”, avsedd för räv och grävling.

Även andra typer av vilt/djur kan gå in i fällan, som en katt eller en duvhök. Men då det är en levandefångstfälla är det bara att öppna luckorna och släppa ut det oönskade djuret.

Fällan i insändaren har av någon anmälts till länsstyrelsen i Gävleborg, som utövar tillsynen i dessa fall. Efter inspektion av fällan framkom inga klagomål eller fel på fällan. Jakttillsynsmannen tyckte att fällägaren hade gjort utöver vad som är behövligt/lagstadgat.

En speciell inspektör fanns med för att utöva tillsynen av den påstådda lukten på platsen.

Det fanns inget att anmärka på.

Den aktuella fällan har tidigare utsatts för sabotage som är polisanmält. Fällan har blivit sönderslagen, fylld med kvistar och bråte, samt har hotfulla brev lämnats i den.

Vi har i Sverige lagar och förordningar som styr vårt rättssamhälle, utan detta rättssamhälle skulle det råda kaos.

Jag önskar att dessa brottslingar skulle lägga tid och energi på att påverka beslutsfattarna, i stället för att ta saken i egna händer och utföra dessa brott.

Att diskutera jaktens vara eller icke vara är inte intressant för mig. Det är en diskussion som oftast urartar i osakliga påståenden och i känslomässigt styrda diskussioner, från båda parter. Diskussionsämnet ligger debattörerna för varmt om hjärtat. Vissa är uppväxta med jakten och vissa är uppväxta med tubkikaren. Varför inte bara acceptera varandra?

Herr Erickson företräder en organisation som önskar förbjuda mycket inom jakten.

Kanske önskar de förbjuda jakten helt och hållet?

Jag tillhör en grupp människor som älskar och lever för att vara ute i naturen och få upplevelser genom jakten och fisket. Det är inte bara skjut- ögonblicket som är en upplevelse för en jägare. Allt från att få se en slaguggla slå ett byte till att få se stortjuren närma sig passet är en jaktupplevelse för oss.

Jägarna har nog aldrig ställt en massa krav och pekpinnar på andra intressegruppers verksamheter och utövande. Men det är många som önskar ändra och reglera oss.

Vi, jägarna och Naturskyddsföreningen, är två olika intressegrupper som troligen aldrig kommer att få en samsyn. Dock bör vi båda sträva efter att respektera varandra och varandras intressen.

Opinionsbildning och politiskt påverkande arbete för vår sak, ska vi båda organisationer jobba med.

Men detta arbete ska vara sakligt och korrekt, inte gå ut på att smutskasta den andre för att själv försöka vinna mark. Detta torde enbart förlöjliga och såra den egna sakfrågan!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons