Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför lockar inte Gävleborg fler utländska turister?

Annons

Sex gånger så många utländska gästnätter i grannlänet Dalarna som i Gävleborg. Inget svenskt län lockar så få utländska turister som vårt. Ett av våra regionala turismprojekt, ”Nu kör vi”, kostade 32 miljoner kronor utan att ge ”optimal effekt”, vilket kan vara en omskrivning för ett ganska magert resultat.

Det är bistra sanningar som nyligen förmedlades på någon sorts turismmässa för branschfolk i gasklockorna i Gävle. En annan uppgift därifrån var att den så kallade besöksnäringen i Sverige har ett exportvärde på nästan hundra miljarder kronor – att jämföra med järn- och stålindustrins på ganska exakt hälften. Vilken potential, Gävleborg! Vilka fortfarande outnyttjade möjligheter!

Vidare sades det, enligt referatet: Vad har Dalarna som inte vi har? Jo, ”ett gott självförtroende och en nästan grandios självbild”. Det stämmer säkert, men man måste lägga till något mer: Kompetens. Och då blir ju budskapet mycket kärvare, med alla tår som man trampar på.

Jag håller mig här till kultursektorn. Hälsingland – med sina bondeslott som fått världskulturstatus och med så mycket av levande allmogekultur – har försprång. Hälsingland är ett Dalarna minus den förflackning och vulgarisering som är turismens baksida. Gästrikland har, inte minst genom sjöfarten och Gävles handelskontakter, varit öppet mot världen och mot nya influenser. Det nya har snabbare trängt undan det gamla. Och brukskulturen i inlandet har inte avsatt så lätt avläsbara spår.

Turistcheferna har avlöst varandra i Gävle. De har blivit kortlivade lokalt. Jag minns en, nytillträdd och utsocknes, som Gillet Gamla Gefle bjöd in för att berätta om turistmagneterna och turismmöjligheterna i vår lilla stadsdel, byn mitt i stan. Men han hade inga öron, bara en stor käft – och höll i stället ett väl inövat föredrag för oss om Gävles största turistattraktion: Valbo köpcenter. 

Vem reser från Irland, Illinois eller Indien eller ens från Borås för att shoppa på Köpis? Likadana köplador har de hemma.

Vad han och andra i hans position inte brytt sig om att veta om stadens äldsta del var, exempelvis, att den rymmer en internationell knutpunkt, vandrarhemmet. Här landar många utländska ungdomar med begränsade medel för logi, många busslaster med utländska idrottslag som ska mäta sina krafter mot svenska lag, många nykomna internationella högskolestudenter som sedan ska inkvarteras mer permanent, många sydeuropéer på väg mot fjällvandringar, midnattssol och andra naturupplevelser… De får sina rum, strosar ut i den närmaste omgivningen, blir förtjusta, låter kamerorna gå, visar upp hemma.

Själv har jag lotsat amerikanska gästforskare vid dåvarande byggforskningsinstitutet på Brynäs till Joe Hillgården på Nedre Bergsgatan – och sett besökarna nästan falla i trance. Joe Hill, en idol, nästan en sagofigur, växte upp här? Man kunde gå in i det hus där han har bott! Det var som om de hade fått komma hem till sankta Lucia eller Robin Hood.

Johnny Mattssongården, den bevarade konstnärsverkstaden och -bostaden i en av stadens äldsta byggnader, sommartid öppen för intresserade två gånger i veckan och vintertid glesare, men alltid efter bokning – det är ännu ett besöksmål Gamla Gefle som drivs ideellt och med magra inkomster. Men som i förlängningen, om det engagerar, kan resultera i mer turism och större ekonomiskt utbyte.

Det kräver dock en förståelse i stadshusets korridorer för utländska gästers behov. Jag har tidigare berättat på insändarplats om den enda broschyr på engelska som beskriver Gävle, en från 2015 med sönderhackade bilder som bildar mönster men inte egentligen visar någonting och med texter som är helt okänsliga för vad den spanska, danska eller iranska besökaren kan vilja veta. 

Kommunens svällande kommunikationsavdelning hukar och lämnar inga kommentarer.

Barbro Sollbe

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons