Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför lyssnar inte köttlobbyn?

Jag har försökt att säga det, till köttlobbyn och till alla jag har pratat med, det enda som jag verkligen vet, att det är dags för köttskatt nu. Varför vill ni inte lyssna?

Annons

 

Jag tänker på alla världens fattiga som hungrar på grund av att 70 procent av världens jordbruksmark används till boskapsuppfödning vilket pressar upp de globala matpriserna.

Vad spelar det för roll att köttet står för 18 procent av växthusgaserna och att köttkonsumtionen förväntas fördubblas

till 2050 enligt FN?

När mantrat ”öppna landskap” ständigt pumpas ut och bidrar till att jordens lungor, träden som andas in koldioxid, skövlas i allt snabbare takt för att användas till betesmarker och foderodling.

Vad spelar det för roll att gödsel, innehållande kväve och fosfor, övergöder vattnet vilket gör att en tredjedel av egentliga Östersjöns botten består av det öppnaste av landskap, bottendöd, orsakat av att hela 80 procent av den svenska åkerarealen används till fodergrödor?

När köttlobbyn sitter med pengarna och den politiska makten.

Vad spelar det för roll att Världscancerfonden påstår att vart tredje cancerfall i västvärlden kan förebyggas med en hälsosam livsstil och har uppgraderat varningen för rött kött till högsta nivån? Det är ändå inte de som syns i debatten.

Tro inte jag är bitter nu, för alla lögner, utebliven köttskatt och gigantiska jordbrukssubventioner?

När det finns så många andra här, som vi inte ser och inte hör, men som vi ändå vet förintas i det tysta: Människor, klimatet, skogen, havet och de minsta av våra syskon – djuren.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons