Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför placera min icke dementa mamma på ett demensboende?

Annons

Platsbristen på korttidsboendet löser Gävle kommun med flytt till demensboende. Detta hände vår 91-åriga icke dementa mor i maj. Mammas personlarm togs av okänd anledning av vid flytt från kortis till demensavdelningen och hon kom att sakna det under hela vistelsen . Valde man att ta bort personlarmet med baktanke att en dement person saknar förmåga att använda larm? Men mamma är ju inte dement!

Vid ett tillfälle var lyset i badrummet ur funktion. Trots påstötning dröjde det flera dygn innan felet åtgärdades. Otroligt att ingen fallolycka skedde då.

I mitten av juli ramlade mamma. I cirka 30 minuter fick hon ligga med brutet lårben bakom en låst dörr och skrika för att påkalla uppmärksamhet. Denna tid och mammas lidande hade troligtvis förkortats om hon burit ett larm. Mamma opererades. Kommunen ansåg att mamma måste återföras till demensavdelningen för att inte förlora platsen. Blott fem dagar senare skedde återflytten, nyopererad med nedsatt förmåga att syresätta sig själv på grund av lunginflammation. Utan att meddela oss anhöriga.

Vi fann mamma nedbäddad i sängen med en ouppackad kasse med tillhörigheter, journalutdrag och rehab-instruktioner från ortopeden. Fortfarande utan larm. 14 dagar nedbäddad utan rehabilitering. Mammas räddning blev slutligen en vikarierande chef på kommunen. Hon ordnade så att mamma fick komma tillbaka till korttidsavdelningen. Stort tack.

Är det inte omänskligt att placera en icke dement äldre människa på ett demensboende? Låt det bara inte hända igen.

Eva Olsson

SVAR DIREKT:

Jag har tagit del av din insändare och ser allvarligt på det som du beskriver. Vi vill att våra kunder och anhöriga ska vara nöjda med den vård och omsorg som vi ger och det är därför viktigt för oss att få veta när det inte har fungerat på ett tillfredställande sätt.

Jag beklagar djupt att din mamma ramlade och bröt sitt ben samt att hon fick vänta på hjälp. Vi arbetar aktivt med att förebygga fallolyckor både på våra boenden och till kunder som bor hemma i eget boende men tyvärr så händer det ändå ibland.

Omvårdnad Gävle erbjuder korttidsvistelse för personer som tillfälligt behöver omvårdnad eller tillsyn dygnet runt. Antalet lägenheter för korttidsvistelse anpassas utifrån efterfrågan för att behoven ska kunna tillgodoses.

När det gäller dina frågor är du välkommen att ta kontakt med Anneli Lindblom, områdeschef för Ordinärt boende, telefon 026-17 72 49.

Annmarie Sandberg

förvaltningschef

Omvårdnad Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons