Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför så okritiskt om krig?


Arbetarbladets skribent Giron Wilhelmsson intervjuade konfliktforskaren Karen Brounéus i söndags, 29 mars, i Arbetarbladet.

Annons

Han inleder med orden: ”Krig har inga vinnare. Bara förlorare.”

En grov lögn, eftersom krigsindustrin lever på dessa ständiga krig.

USA-presidenten Eisenhower varnade för det militärindustriella komplexet vid sin avgång. Eisenhower drabbades av detta komplex där också Sveriges kapitalister ingår.

Utan krig, inga maximalprofiter till Wallenberg och andra.

Wilhelmsson nämner inte ens de krig som berör oss svenskar mest, USA:s krig i Afghanistan och det avslutande kriget i Irak, vilka dödat miljoner människor, fler än kriget i Rwanda, det krig som Brounéus studerat. Också i detta krig har Sverige ett ansvar genom Ericssons mobiler och dess köp av den sällsynta jordartsmetallen coltan.

Torbjörn Björkman

SVAR DIREKT:

Hej Torbjörn. Tack för dina synpunkter. Jag tycker att du har helt rätt. Och fel. I ett kortare perspektiv finns det ”vinnare” i krig, det vill säga de som tjänar på att tillverka krigsmateriel med mera, men i ett längre och mänskligt perspektiv ser jag inte att någon "vinner" på krig, om man ställer vapenhandlares profit mot mänskligt lidande. Det är också det som gör debatten om Sveriges export av vapen så enkel men ändå så komplex, vilket vi sett här på Torget under de senaste veckorna.

Att jag i artikeln inte tar upp de krig du nämner beror helt enkelt på att min text handlar om freds- och konfliktforskaren Karen Brounéus och de krig och konflikter hon studerat. Dock tar vi upp frågan om det hon upplevt går att överföra på andra krig, inklusive dem du nämner, för att hitta en gemensam nämnare och därmed kanske en ”genväg” till att förebygga uppkomsten av fler krig.

Giron Wilhelmsson

giron.wilhelmsson@arbetarbladet.se

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons