Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför sänker vi inte arbetstiden?

/


Åtta timmars arbetsdag är tydligen ett heligt begrepp för våra demokratiskt valda företrädare.

Annons

Det vore spännande att få möjlighet att syna korten hos bland annat Svenskt Näringslivs lobbyister. Vad är det de hotar med eller rent av lockar med, för något måste det vara eftersom våra folkvalda inte vågar ta i en så angelägen och för oss människor livsbejakande fråga.

Vi har inte sänkt arbetstiden sedan 1973 trots att produktiviteten ökat med 23 procent årligen under den tidsperiod som förlöpt sedan dess. Rent förnuftsmässigt borde vi som sociala varelser utnyttjat detta faktum till att ge oss själva mer fri och egen tid, men i stället har vi bugat och bockat och fortsatt att jobba ihop enorma rikedomar till den minoritet av befolkningen som har makten. Till denna minoritet räknar jag inte våra folkvalda, utan snarare den lilla klick av näringslivs- och finanstoppar som drar i trådarna och får ekonomer, tankesmedjor, statsvetare, journalister och diverse lättköpta politiker att sprattla.

Varför beskattas inte det arbete som utförs av robotar och maskiner på samma sätt som det arbete som utfördes av den arbetare som rationaliserades bort, varför beskattas aktievinster med 30 procent när arbete beskattas med 50 procent. Om vi gemensamt lyfter blicken och tänker kreativt är jag övertygad om att vi kan hitta lösningar till att förändra vårt skattesystem. Vårt skattesystem är ju grunden i vårt samhällsbygge, rätt utformat så kan vi med förtröstan sänka arbetstiden och ge oss själva lyckligare liv.

Lars Roland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons